Filmuniversum flitst voorbij in nieuwe kennisquiz van filmtheater Fraterhuis

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Christiaan Schutte) BINNENSTAD – Plankenkoorts is nergens voor nodig. Meedoen aan de filmquiz, een nieuw evenement van filmtheater Fraterhuis, moet vooral een gezellige aangelegenheid worden. Alsof je thuis op de bank zit met een stel vrienden.

En over vrienden gesproken; je mag ook met zijn tweeën meedoen. De quiz van het Zwolse filmhuis is daarmee laagdrempelig, waarmee niet is gezegd dat de vragen makkelijk zijn. Zo zou Jessica Koek van het Fraterhuis van zichzelf niet durven zeggen dat ze op alle onderdelen goed scoort. “De een is goed in het herkennen van korte filmfragmenten, de ander heeft dat meer met soundtracks. Weer een ander heeft veel kennis over een bepaald genre, of kent de meeste acteurs en regisseurs. Er zijn in totaal tien rondes waarin wordt uitgemaakt wie zich de filmkenner van 2016 mag noemen.”

Koek zou het mooi vinden als de quiz een nieuwe traditie wordt. “Ik ben reuze benieuwd hoeveel Zwollenaren er meedoen. We kunnen maximaal 129 mensen laten deelnemen”, zegt Koek over het evenement dat plaatsvindt op zaterdag 30 januari (kaarten a 7,50 euro per persoon zijn verkrijgbaar via www.filmtheaterfraterhuis.nl) en dat begint om 13.00 uur.

Naast een presentator is er een sidekick in de persoon van Constant Hoogenbosch. “Hij is echt wat je noemt een wandelende encyclopedie als het gaat om films. Ik heb hem althans nooit een vraag weten te stellen waar hij het antwoord niet op wist.” Hoogenbosch zal met de nodige humor weetjes etaleren. “Een soort Maarten van Rossum, maar dan de vrolijke variant”, aldus Koek.

Hoogenbosch is een bekend gezicht bij het Fraterhuis. Tijdens de afgelopen leergang van de Fraterhuis Academie was hij een van de gastdocenten en ook in het nieuwe jaar maakt hij zijn opwachting. De quiz is overigens een afsluiting van een jaar Fraterhuis Academie, of liever gezegd de markering daarvan. Het programma voor het nieuwe jaar is namelijk alweer rond.

Het Fraterhuis begon in 2014 met de Academie die toen nog werkte met reeksen colleges. Vandaag de dag kan je prima een gastcollege afzonderlijk volgen. Koek: “De sprekers geven een les vanuit hun eigen discipline en zijn geheel vrij om daar zelf een invulling aan te geven. Dat kan gaan over hoe een film technisch is gemaakt, of het gebruik van stijlmiddelen om maar een paar voorbeelden te noemen.”

Onder de gastdocenten bevond zich het afgelopen jaar ook voormalig NOS-correspondent Margriet Brandsma, de journaliste die jarenlang verslag deed vanuit buurland Duitsland. Journalistieke en documentaire-achtige items, ook dat behoort tot het filmdomein. Net zoals korte films een apart genre zijn. Het filmuniversum is oneindig groot.