Afbeelding
archieffoto

Vaker vermogen afgepakt van criminelen

· leestijd 1 minuut Algemeen

REGIO – Politie en Openbaar Ministerie (OM) hebben in 2015 voor bijna 27 miljoen euro afgepakt van criminelen in de provincies Overijssel en Gelderland. Daarmee zet de stijging van 2014 (ruim 19 miljoen tegen 8,7 miljoen in 2011) zich voort.

Die cijfers heeft de politie bekendgemaakt. Het afnemen van het vermogen van criminelen is een strategische zet van de politie en het OM. Door geld af te pakken raak je de crimineel met een hang naar status het meest, zo is de geachte. Vooral onroerende goederen (ruim 23 miljoen), contant geld ( 1,8 miljoen) en voertuigen (ruim 880.000 euro) werden in beslag genomen in 2015.

“Goed om te zien dat alle inspanningen van de afgelopen jaren, zich beginnen uit te betalen”, zegt René Oosterlaken teamchef financieel opsporen bij de politie. “We hebben vooral een grote stap gezet op het gebied van afpakken bij hennepzaken. In het verleden lag de focus vooral op vervolging voor de hennepteelt en het buiten bedrijf stellen van de kwekerij. Nu zien we dat politiemensen zich steeds bewuster worden van de mogelijkheden van het ‘afpakken’ van crimineel verkregen vermogen. Dit heeft erin geresulteerd dat zo’n 50% van het totaal in beslag genomen vermogen van hennepzaken afkomstig is.”

“Het effect is groot. We geven niet alleen een maatschappelijk signaal af dat misdaad niet loont, maar we maken het ook moeilijker voor criminelen om na het uitzitten van hun straf de draad weer op te pakken en een nieuwe kwekerij te starten, aldus Oosterlaken.”

De politie heeft de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in het opleiden van financieel rechercheurs en het binnenhalen van financiële expertise. Agenten kunnen hierdoor nu 24/7 een beroep doen op deze kennis onder andere via een ‘afpak hotline’ . Bijvoorbeeld als zij bij een verkeerscontrole op een grote hoeveelheid contant geld stuiten of een dure auto aantreffen bij een hennepkwekerij.

De financiële experts worden daarnaast regelmatig ingezet bij grote onderzoeken naar ondermijnende criminaliteit. Met hun kennis maken zij complexe geldstromen inzichtelijk maken en leveren zij een fundamentele bijdrage aan het afpakken van crimineel vermogen.

Politie en OM laten verder weten in een gezamenlijk persbericht: “Bij het afpakken werken politie en Openbaar Ministerie nauw samen. Het OM heeft speciale afpakmedewerkers aangesteld die crimineel verkregen vermogen traceren. Zijn er mogelijkheden voor het afpakken van dat crimineel verkregen vermogen dan gaat er meteen een signaal naar de politie die vervolgens zorgt voor het daadwerkelijk in beslag nemen. Het overgrote deel van alle criminaliteit wordt gepleegd met het oog op snel financieel gewin. Door crimineel vermogen af te pakken, maken politie en OM duidelijk dat misdaad niet loont. Met het afgepakte vermogen compenseren we, indien mogelijk, eerst de slachtoffers. Wat overblijft vloeit naar de staatskas.”