Afbeelding
Ton van Wijngaarden

ArtEZ Conservatorium toneel voor landelijk Britten Vioolconcours

· leestijd 1 minuut Algemeen

BINNENSTAD - Het landelijk Britten Vioolconcours wordt in het weekend van 12 en 13 maart gehouden in de Reulandzaal in het ArtEZ Conservatorium aan de Aan de Stadsmuur 88. Jonge violisten van tien tot achttien jaar krijgen een podium, waarop ze mogen laten zien wat ze kunnen.

De vakjury en het publiek krijgen twee dagen lang muziek, gespeeld door viooltalenten uit heel Nederland, voorgeschoteld. De organisatie van Het Britten concours zegt als geen ander te weten hoe geweldig het is voor jonge mensen met talent om een doel te hebben om naar toe te werken. “Niet zelden hoor je een kind dat viool speelt zeggen dat hij of zij later net zo mooi wil kunnen spelen als Janine Jansen. Die droom is een klein stipje aan een heel verre horizon. Voor jonge talenten is het belangrijk dat er ook stippen haalbaar dichtbij geplaatst worden. Het Britten concours ontleent haar bestaansrecht aan het realiseren van die haalbare stippen.”

Uitdagend

“Voor de leerling én de docent is een concours als het Britten Concours een enorme stimulans”, vervolgt de organisatie. “Op een concours laat je je van je beste kant zien, je bereidt je grondig en goed voor. Het tot in de finesses beheersen van klassieke muziek is ongelooflijk belangrijk voor de muzikale ontwikkeling van jong talent. Met inspanning, focus, discipline en vooral veel tijd en geduld wordt een weg bereid naar een mogelijke carrière in de klassieke muziek.”

Voldoening

Ervaring opdoen door op te treden voor een jury en publiek is leerzaam en spannend, zegt de organisatie. “Winnen is fantastisch, maar het deelnemen alleen al levert dus winst op. Met de opbouwende commentaren van de jury kunnen veel jonge strijkers een volgende stap maken die het toekomstig speelplezier en de voldoening helemaal ten goede komt. De eerste prijs winnaars winnen een optreden als solist met het Britten Jeugd Strijkorkest op 3 april in theater de Spiegel. Een goed gevulde zaal tijdens het concours geeft de jonge musici een extra boost, dus publiek is op beide dagen van harte welkom.”

De toegang is gratis en bezoekers zijn vrij om bijvoorbeeld een aantal deelnemers te horen. Dat kan een welkome onderbreking tijdens het winkelen zijn. Het Britten Vioolconcours vindt plaats op zaterdag 12 maart van 09.15 tot 18.00 uur en op zondag 13 maart van 11.00 tot 15.00 uur.