Landstede Basketbal - Apollo Amsterdam (JT Yoho)
Landstede Basketbal - Apollo Amsterdam (JT Yoho) Foto: Pedro Sluiter Pedro Sluiter

De twee 'Jaytees' geven Landstede Basketbal kleur en klasse

(door Mark van der Vegt)

ZWOLLE - Landstede Basketbal opende zondag het seizoen met een 89-76 overwinning op Apollo Amsterdam. Het was de wedstrijd waarin de Zwolse fans kennis maakten met Amerikaan J.T. Yoho. En die kennismaking beviel. Net zoals de hernieuwde kennismaking van die andere J.T. (Jonathan Tiller) in goede aarde viel.

J.T. Yoho, de grote onbekende nieuweling, blijkt een multifunctionele speler, die met scherp schiet, hard werkt en slim speelt. Kwaliteiten en kenmerken die hij in de eerste competitiewedstrijd meteen ruimschoots etaleerde. Of zoals Apollo-trainer Patrick Faijdherbe na afloop zal zeggen: "Die Amerikaan was super, daar hadden we het lastig mee, met die elf." Het understatement van de dag.

Landstede Basketbal heeft grote delen van de wedstrijd weinig problemen met de opponent uit Amsterdam. De Zwollenaren spelen een sterke eerste helft, waarin het in het tweede kwart een gat van 12 punten opbouwt: 43-31. Yoho neemt 18 punten voor zijn rekening – de laatste twee komen voort uit een score ‘in de half time buzzer’. Twaalf punten voorsprong, halverwege. Dat is geen misselijk gat. Maar in het derde kwart komt Lanstede tóch nog in de problemen. En vlot ook. Apollo overbrugt het gat – mede door drie driepunters kort achter elkaar – in tien stormachtige minuten bijna volledig. Al botst en vliegt het alle kanten op. Van twaalf naar zes punten. Van zes naar vier, van vier naar één.

Aanvallend loopt het gesmeerd voor Landstede; verdedigend gezien laat het team echter te veel steken vallen. Maar als de rollercoaster van het derde kwart tot stilstand komt, stapt Landstede dan toch met een opgelucht gevoel en vier puntjes in de plus (64-60) richting de afsluitende attractie. En ook die tien minuten staan bol van fouten, prachtige scores en een alsmaar uitdijend en samentrekkend scoreverschil. Met nog een kleine 3,5 minuut op de klok, resteert Landstede slechts de minimale voorsprong (73-72). En dan zetten de beide J.T’s twee scores op het bord: eerst de nieuwe, dan de oude. Dat gat van vijf punten komt Apollo niet meer te boven. De twee J.T.’s schieten ook in de afsluitende twee minuten nog met scherp en het laatste woord is niet geheel toevallig aan de nieuwe J.T., die met een driepunter de eindstand 89-76 op het bord zet. Dat deze J.T. (met 32 punten topschutter) vervolgens tot man van de wedstrijd wordt gekroond, mag geen verrassing zijn.