Afbeelding

Trainen met 'Cruijff van het honkbal' en international Kevin Kelly

· leestijd 1 minuut Sport

(door Mark de Rooij)

ZWOLLE - "Toen ik vier jaar geleden terugkwam bij Blue Hawks, miste ik dit", zegt Armando Davelaar tijdens het All Star Camp bij de Zwolse honk- en softbalvereniging, waar 'Little League-spelers' uit heel Nederland samenkomen om training te krijgen van nationale toppers.

In vier jaar tijd is het All Star Camp uitgegroeid tot een hoogstaand trainingskamp waar talentvolle honkballers drie dagen lang op niveau trainen en uiteindelijk een prestigieus potje tegen elkaar spelen. Er staan woensdagmiddag aardig wat mensen langs de kant tijdens dat afsluitende potje. Jowell Sprock en Tyes Labad worden uitgeroepen tot de meest waardevolle spelers van de wedstrijd. De spelers van het Rotterdamse Neptunus zijn aanvallend op dreef, terwijl Sprock bovendien verdedigend ijzersterk is.

Coördinator Armando Davelaar glimt van trots als hij verhaalt over de groei van het trainingskamp. Kwantitatief: "Drie jaar geleden begonnen met twaalf, vorig jaar 24 en dit jaar 38." Maar zeker ook kwalitatief: "Little League-spelers uit Noord, Amsterdam, Kennemerland. Er lopen hier nu jongens van Neptunus rond, dat had ik nooit durven dromen", zegt de Blue Hawk van heren 1.

Met het juniorenteam dat hij traint komt Davelaar dit honkbalseizoen bij de grotere clubs in Nederland. In de landelijke tweede klasse treft het team voor spelers van 16 tot en met 21 jaar onder meer twee ploegen uit Amsterdam. De uitwedstrijden vormen een mooie gelegenheid om het All Star Camp onder de aandacht te brengen. "Ik maak niet heel veel reclame, maar overal waar we komen, droppen we die posters."

Tijdens het driedaagse trainingskamp -inclusief overnachtingen: de kleedkamers zijn omgeturnd tot slaapzaal- laat hij zelf trainen achterwege. "Ik sta het liefst op het veld, maar ik ben te druk met de organisatie dus dat gaat niet", zegt Davelaar, die grote namen heeft gestrikt als instructeurs. De talenten krijgen trainingen van onder meer internationals Kevin Kelly, Daniel Fernandes, softbalinternational Emeron Lourens, Blue Hawks eigen jeugdinternational Jeandro Tromp en Hans Kunnen. Laatstgenoemde is volgens Davelaar de Johan Cruijff van het honkbal. "Die heeft vijftig seizoen gehonkbald, stond op zijn 63ste nog op het veld. Het zijn allemaal profs die hier komen. Kevin Kelly is een neef van mij. Die komt hier voor een schijntje. Hij krijgt wat benzinegeld en een presentje. Daar betaal je normaal gesproken zeker een paar honderd euro voor."

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding