Afbeelding

Zwolse Lex (18) leert op eigen houtje Frans op VWO eindexamen niveau in 3 maanden

· leestijd 1 minuut Algemeen

Op maandag 9 oktober maakte Lex Krishnadath op Facebook bekend dat hij het Frans op nagenoeg vloeiend niveau beheerst na slechts 90 dagen leren.

De Franse taal in 3 maanden op vloeiend niveau beheersen, Lex Krishnadath uit Zwolle deed het. Aan de hand van een officieel Frans examen (Test du connaissance de français) heeft hij een ruime B1 behaald, wat gelijk staat aan een nagenoeg vloeiend niveau. Op het onderdeel lezen en luisteren scoorde Lex zelfs het niveau B2, wat gelijk staat aan een ruime voldoende op het huidige VWO Frans Eindexamen.

In de eerste drie jaar op de middelbare school heeft hij wel Frans op VWO niveau gehad, maar kon naar eigen zeggen niet veel meer zeggen dan ‘baguette’ of ‘fromage’ wanneer hij op vakantie was. ‘Ik ergerde me hieraan, hoe kan het dat je na 3 jaar les nog niet een normaal gesprek kunt voeren met een echte Fransman?’. Laten zien dat de manier van talen leren in het huidige onderwijs erg achterhaald is, was dan ook een grote reden voor hem om deze challenge te doen. Daarnaast wilde hij demonstreren dat iedereen een tweede taal tot op hoog niveau kan leren. ‘Ik heb echt geen talenknobbel en heb altijd al geworsteld met talen zoals Frans en Duits’, aldus Lex.

Zo’n 3 jaar na zijn laatste Franse les begon hij aan zijn ambitieuze challenge en voorafgaand hieraan deed hij een korte instaptest op de wereldbekende taalapp Duolingo. Duolingo deelde hem vrolijk mee dat hij 0% vloeiend was in de Franse taal. De lessen Frans op de middelbare school bleken dus geen blijvende waarde te hebben.

Opmerkelijk is dat Lex cursus noch lesboek heeft gebruikt om de Franse taal te leren. ‘Na slechts 10 uur onderzoek doen ontwierp ik mijn eigen methode die lijnrecht tegenover de huidige manier van lesgeven staat. Je zou moeten beginnen met uitspraak en eindigen met lezen, wat grofweg het omgekeerde is van de huidige manier van lesgeven’.

Als iemand zonder de ‘juiste begeleiding’ al in staat is om in aanzienlijk kortere tijd een bovengemiddeld niveau te behalen in vergelijking met het huidige Frans VWO Centraal Eindexamen doet dat toch de nodige vragen over de manier van lesgeven in het Nederlandse onderwijs boven water komen.

Op de website van de jonge Zwollenaar vertelt hij uitgebreid over zijn ervaring met het Frans leren in 90 dagen[1]. Daar is tevens een video te zien waarin hij zijn beheersing van de Franse taal demonstreert.

Video: https://www.youtube.com/watch?v=42kcFLdlPeA

[1] ‘zijn ervaring… 90 dagen’. https://www.hetlevendeboek.nl/taal/franse-taal-leren-90-dagen/