Afbeelding
Pedro Sluiter

Smartlappenfestival in Swolle: maanden bezig voor vijf minuten roem

· leestijd 2 minuten Rondje Swolle

(door Peter de Jong) BINNENSTAD - Het ‘mooiste Smartlappenfestival van Nederland’ vindt komende zaterdag plaats in de fameuze Hemminkzaal van Odeon. Het culturele hart van Zwolle, zo wordt gezegd. En al weken uitverkocht. Ilse Horstman (42), het gezicht van dit prachtige festival, is oprecht blij. Bepaalde acts benaderen het niveau van kleinkunst.

“Een goede smartlap? Basis ingrediënten zijn de lach en een traan. Maar dan tien keer uitvergroot. Over drank, de dood, ziekte en de liefde. Wij hanteren een aantal spelregels. Niet vloeken, niet racistisch. Ik betrap mij erop dat ik heel erg let op het taalgebruik. Een woord als neuken, dan ben ik gespitst. Verleden jaar was er een act met de euthanasiepil. Krijgt opa de verkeerde pil en gaat het kleinkind dood. Ik ervaar wel dat bepaalde acts steeds meer richting kleinkunst gaan. Mise-en-scene op het podium. Niet iedere deelnemer beschikt over podiumervaring. Zo is de term backstage voor sommigen een nieuw begrip. Dat wij de afgelopen jaren weinig verloop van artiesten hebben, is vervelend maar ook een compliment voor de deelnemers. In 25 jaar is dit evenement uitgegroeid tot een waar feest van herkenning. Het trekt mensen naar de schouwburg omdat het een laagdrempelig festival is. Het hoeft niet gepolijst te zijn en een valse kraai heeft ook zijn charme. Sfeer en gezelligheid, daarmee is dit festival groot geworden. Het draait om de deelnemers; zij zijn soms maanden bezig voor amper vijf minuten roem. Het publiek speelt hierbij ook een belangrijke rol. Interactief dus waarbij ik soms mensen uit het publiek op het podium haal. Als de boel maar goed op z’n kop wordt gezet. Dat wij als organisatie – ik doe dit samen met Jacques de Haan, John van Dinther, Willem Boverhof, Sanne Veltman, de familie Bruggeman en onze vrijwilligers – al meerdere jaren een uitverkocht evenement organiseren, betekent niet dat de lat steeds hoger komt te liggen. Verrassend blijven door goed naar ons publiek te kijken. Nooit op de automatische piloot aan de slag gaan. Dat is onze lat.”

“Naast het jaarlijkse smartfestival heb ik mijn eigen bedrijf, Uitgesproken Ilse. Een breed werkveld en heel divers. Entertainen betekent voor mij: afleiden, amuseren en vermaken. Ik wil dat mensen even uit hun dagelijkse beslommeringen komen. Dat ze met mij meegaan in een hier en nu situatie. Ze laten ontspannen maar ook dat het leven niet alleen maar ha-ha-ha is. In 2011 had ik de ambitie om als stemacteur aan de slag te gaan. Heb dat ook gedaan, net als drie jaar werken met boeven in een inrichting. Veel kijken en observeren, van huis uit ben ik drama therapeut. Dat verklaart deels waarom ik het smartfestival zo leuk vind. Ik leef heel erg met de dag. Waar mijn lat ligt? Dat ik zin heb in de dag. Ik kan je zeggen, ik ben een uitgesproken blij mens.”

Zaterdag 3 november 2018 Odeon: Smartlappenfestival Zwolle (uitverkocht)

Zondag 4 november 2018: HESZ Café Smart in 9 Zwolse cafés vanaf 16.00 uur.