Afbeelding
Rainer Fröhlich

Grootste uitzege voor Berkum sinds promotie naar hoofdklasse

· leestijd 1 minuut Sport

(door Mark de Rooij)

AMATEURVOETBAL

Nota bene tegen een ploeg die de afgelopen vier seizoenen in de derde divisie uitkwam, zette hoofdklasser Berkum de grootste uitoverwinning neer sinds het seizoen 2016/2017. Dankzij een flitsende fase in de tweede helft versloeg het ONS Sneek met 1-5.

Het was even wachten op de eerste goal van dit seizoen, maar na de 0-1 van Jonathan van Marle in de 52ste minuut ging het snel. In de ruim twintig hierna scoorde Berkum nog vier keer en daarmee liet het de thuisploeg in Sneek verbouwereerd achter. De ploeg die vorig seizoen zelf aangaf te willen degraderen, deed nog wel iets terug, maar om nou te zeggen dat daarmee de eer gered was. Chris van der Meulen, Johnsen Bacuna, Bas van Wijnen en nogmaals Van Marle tekenden voor de goals en bezorgden Berkum daarmee de grootste uitzege sinds 1 april 2017, toen Hulzense Boys met 1-6 werd geklopt. Dat was nog in de eerste klasse.

In het eerste half uur leek het er totaal niet op dat Berkum zo dik zou winnen. “Er zat wat spanning op en wij hadden moeite met de energie van Sneek. Onze linies stonden ook niet goed”, zag assistent-trainer John Dooijewaard, die bij afwezigheid van Arno Hoekstra de honneurs waarnam. Omdat de vrouw van Hoekstra sinds woensdag koorts had, was de hoofdtrainer er niet bij.

Van der Meulen valt uit

Berkum moest al na veertien minuten verder zonder aanvoerder Marc van der Meulen en kreeg pas na een half uur spelen wat grip op de wedstrijd. “Het laatste kwartier hadden we het onder controle en in de tweede helft lopen we er eigenlijk makkelijk overheen. We komen op een goed moment voor en daarna was het, om heel eerlijk te zijn, van het kastje naar de muur. Als we er nog twee, drie bijmaken mag Sneek niks zeggen”, aldus Dooijewaard.

Meedoen in top vijf

Na een wisselvallig seizoen 2019/2020, afgebroken op een moment dat Berkum nog voor haar kansen wilde gaan in de derde periode, wil trainer Arno Hoekstra nu stabieler meedraaien in de top van de hoofdklasse B. “Ik verwacht dat de top iets breder is en dat er niet echt een team bovenuit steekt. Wij willen meedoen in de top vijf. Maar met corona kun je er eigenlijk geen peil op trekken. Als je vier, vijf basisspelers mist en de concurrentie niet, kun je een kampioenschap wel vergeten.”

 Chris van der Meulen en Jonathan van Marle zitten een tegenstander op de huid.
 Bjorn Bakker aan de bal