Afbeelding
Eigen foto

Zwolle krijgt nieuw multifunctioneel sportcomplex aan de Boerendanserdijk

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE ā€“ Wethouder RenĆ© de Heer heeft donderdag de naam onthuld van een nieuwe, grote sportaccommodatie aan de Boerendanserdijk: Victorium. De opening staat voor eind juli 2021 op de agenda.

Het multifunctionele complex gaat een mix van topsport, breedtesport en sportzorg bieden, melden de drie initiatiefnemers. De onthulling van de naam betekent tevens de officiĆ«le aftrap van de bouw. Bij een ambitieuze, groeiende stad als Zwolle hoort ook een sportaccommodatie die ambities uitstraalt. Dat was het idee van de Zwolse initiatiefnemers en sportliefhebbers Mark van Buiten (Eurosafe Solutions), Marc Huitink (Dockpoint) en Gerrit Jansen (Jansen Vastgoed). In 2015 lanceerden deze ondernemers en fanatieke supporters van de stad Zwolle voor het eerst hun sportieve plannen. 

Topsporters

Het sportcomplex huisvest straks een Regionaal Training Centrum voor sportverenigingen, opleidingen en toekomstige topsporters. Met elf squashbanen moet het complex het regionale squashmiddelpunt worden met gelegenheid voor nationale kampioenschappen. Er komt ook een grote turnhal waar de landelijke top op Olympisch niveau kan trainen. Ook Landstede Sport & Bewegen en Centre for Sports & Education zullen er dagelijks zijn te vinden. Daarnaast krijgt het gebouw uitgebreide horecavoorzieningen.

Begeleiding

De nieuwkomer op het Zwolse sportpodium wil verder gaan dan alleen het aanbieden van sportfaciliteiten. Sporters kunnen er ook sportmedische begeleiding krijgen zoals fysiotherapie, personal training, podotherapie, dieetadvies en coaching. Het komende jaar wordt dit verder ingevuld. Op deze manier wil het nieuwe sportcentrum een totaalconcept aanbieden en de verbinding tussen sportverenigingen en de sportzorg stimuleren. 

Ruimte

Met drie etages en een forse oppervlakte van ruim achtduizend vierkante meter krijgen sportverenigingen en (sport)opleidingen veel ruimte. Het indoor en outdoor aanbod is gericht op iedere leeftijd en elk niveau. Er is nog plek voor clubs en sportmedische begeleiders. 

Behoefte

ā€œDe initiatiefnemers hebben hart voor de stad en willen die mooier en beter makenā€, vertelt Taeke Meindertsma van het reclamebureau dat ze ondersteunt. ā€œDe behoefte was in Zwolle Ć©cht aanwezig. Topsporters uit deze regio waren aangewezen op Heerenveen of Almelo. Daarvan wordt Victorium nu echt een stevige concurrent. Het sportcentrum past echt bij Zwolle.ā€ Het kwalitatief hoogstaande sportcentrum zal overdag vooral worden gebruikt door Landstede. Daarnaast wordt de accommodatie verhuurd aan verenigingen.

Marktconform

Meindertsma benadrukt dat de marktpartijen de tarieven daarvoor wel zoveel mogelijk marktconform willen houden. ā€œAangezien Landstede overdag al voor een goede bezetting zorgt, zijn veel kosten al gedekt. Het moet ook beslist niet zo zijn dat leden van verenigingen ineens meer contributie moeten betalen omdat ze in Victorium sporten.ā€ Als trainingscentrum kunnen topsporters er straks prima terecht volgens Meindertsma. ā€œOf de accommodatie ook voor topsportwedstrijden geschikt is, bekijken we nog.ā€

De naam Victorium kan hij goed verklaren. ā€œAls je sport, ga je voor goud, voor victorie. Zo zijn we op Victorium gekomen. De buitengevel krijgt ook een gele kleur die verwijst naar goud.ā€