Erika Schuuring schreef 'Frappante vrouwen'.
Erika Schuuring schreef 'Frappante vrouwen'. Foto: Richard Brons

‘Frappante vrouwen’ brengt vrouwen in bijzondere beroepen in beeld

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Erik-Jan Berends)

ZWOLLE – ‘Frappante vrouwen’ is de titel van een nieuw boek van de Zwolse schrijfster Erika Schuuring. Het werk, met daarin interviews met zestien vrouwen, verscheen op 2 oktober.

“Ik zag het voorbij flitsen”, vertelt Schuuring als haar naar de aanleiding voor het boek wordt gevraagd. “Ik zag vrouwen in bijzondere beroepen en dacht tegelijk, waarom ook niet?”

Zoektocht

De zoektocht naar die vrouwen bleek lastig, volgens de schrijfster. “De meeste namen kreeg ik via via door. Dan belde ik gewoon. Als ik dan met een organisatie contact opnam waar ze werkte, werd ik regelmatig afgekapt. Reden was vaak dat ze geen persoonsgegevens verstrekken. Via omwegen als LinkedIn en Twitter zocht ik ze dan alsnog op. Dat is uiteindelijk best goed gelukt, Het werd ook wel een beetje een sport.” Van de zestien vrouwen komen er zeven uit Zwolle. Allen kregen dezelfde vragen voorgeschoteld.

Antwoorden

“Ik genoot van de antwoorden op de vragen hoe ze op het idee kwamen dit werk te gaan doen”, zegt Schuuring. “Zo vertelde olieslager Ada Meurs bijvoorbeeld dat ze op een dag langs een molen fietste en dacht: ‘Ik hoor daarbij’. Of machinist Sylvia die vertelde dat ze het mooiste beroep heeft, omdat ze van de fantastische uitzichten geniet. En zo sprak ik Keolis-buschauffeur Manon Mallinckrodt die omschrijft dat ze in ‘een grote blauwe wieg’ haar werk doet. Wat me wel opviel is dat des te technischer het beroep werd, des te minder de vrouwen hadden te vertellen. Ze legden uit hoe iets werkt en deden het gewoon.”

Waarom vrouwen niet zo snel kiezen voor een technisch beroep, vertelde Joëlle, incidentenbestrijder bij ProRail. “Ze was één van de tien in Nederland”, vervolgt Schuuring. “Als ze geïnteresseerde vrouwen ontmoet, geeft ze ze zo’n grote, zware knipschaar in handen waarmee je auto’s open knipt. ‘Ga daarmee maar aan de slag’, zegt ze dan. Vervolgens haken veel vrouwen af omdat ze het beroep te zwaar vinden of specifieke dagen vrij willen hebben. Maar de conclusie is uiteindelijk ook dat techniek ‘gewoon’ een vak is dat is te leren.”

Rolmodel

Wat het nog meer is dat vrouwen tegenhoudt, vroeg de auteur aan de VHTO, de organisatie die zich inzet om de participatie van meisjes en vrouwen in bèta, techniek en ICT te vergroten. “Daar kreeg ik het antwoord dat de sociale omgeving voor vrouwen erg belangrijk is, zelfs als ze technisch heel sterk zijn. Het is belangrijk dat vrouwen een belangrijk contact in de sector hebben, een rolmodel.”

Naast vrouwen in technische beroepen interviewde én fotografeerde Schuuring onder meer ook een paddenstoelenverkoopster, een schaapsherder en een boswachter. Dat heeft geresulteerd in een boek van tachtig pagina’s dat verkrijgbaar is voor 17,99 euro via boekscout.nl: https://bit.ly/3l6Ol0b en bol.com: https://t.co/aM5WGlhg35.

Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 11 uur geleden
Wethouder Rots en gedeputeerde Dadema (l) nemen de fietsstraat in gebruik.
Fietsstraat Wijhe-Zwolle officieel geopend, maar zorgen over fietsveiligheid blijven Algemeen 11 uur geleden
Afbeelding
GMZ wil elk jaar bevrijdingsconcert brengen op de dag van de Zwolse bevrijding Algemeen 11 uur geleden