Afbeelding
Kasper Veenstra

Wethouder Sloots ontvangt prentenboek over de Aa-landen

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - In Stadkamer Aa-landen heeft wijkwethouder Klaas Sloots donderdag het unieke prentenboek ‘Allemaal Aa-landen’ in ontvangst genomen. Eind oktober worden driehonderd exemplaren van het prentenboek uitgereikt aan de kinderen van groep 4 van alle zes basisscholen in de wijk.

Het boek is ontstaan vanuit de wens van wijkbewoners om datgene zichtbaar te maken wat de wijk zo bijzonder maakt. Illustrator en wijkbewoner Katja Kaduk heeft het boek geschreven en geïllustreerd. Ze heeft met veel wijkbewoners gesproken, jong en oud. “Ik heb met kinderen op de basisscholen gesproken en dat leverde geweldige verhalen op over hun kijk op de wijk. Verder heb ik vragenlijsten uitgedeeld aan wijkbewoners en daar haalde ik verhalen en kenmerkende plekken en personages uit die een plek in het boek kregen.” In het boek zitten verder een looproute en doe-opdrachten die activeren om erop uit te gaan en de wijk verder te ontdekken. 

Reacties

Wijkbewoners herkennen vast wijkagent Henri, natuurgids Gerrit, de rode kater Simba, mooie plekjes en bijzondere bomen. Kaduk: “Niets in het boek staat er toevallig, elk detail heeft een eigen verhaal. Ik kreeg enorm veel reacties, meer dan ik eigenlijk in het boek kon verwerken. Maar ik heb mijn best gedaan om zoveel mogelijk van de verhalen te laten terugkomen.”

Wandelroute

‘Allemaal Aa-landen’ is bedoeld om zowel jong als oud met andere ogen naar hun wijk te laten kijken. Als je meer weet over je eigen omgeving, ga je die anders bekijken, zo redeneert Kaduk. Het motto ‘wat je niet weet, zie je niet’ was leidend bij het maken van het boek. Het erfgoedproject ‘Jij en de wijk’ heeft het boek ook omarmd. Zo is een aantal van de hoofdfiguren en elementen uit het boek opgenomen in wandelroute die onlangs is ontwikkeld binnen dit project.

Het boek is mede mogelijk gemaakt door het Buurtcultuurfonds, het Hervormd Weeshuis en de gemeente Zwolle. Vanaf 23 oktober is het te leen en te koop bij Stadkamer Aa-landen en tevens verkrijgbaar via www.katjakaduk.nl.

Afbeelding
Werkzaamheden spoorbrug op de Vecht: Stremming vaarwegverkeer Algemeen 6 uur geleden
Burgemeester Snijders kijkt goedkeurend naar het blauwvingerhandje. Rechts Kees Klaassen.
Blauwvingerhandjes spelen in op het? 'echte' Blauwvingerverhaal Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Schoonebeeker heideschapen ideaal voor landschapsbeheer in Zwolle Algemeen 23 uur geleden