Afbeelding
Eigen foto

Imke Houben brengt scheurkalender uit om duurzaam leven leuk te maken

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Emmie Riepma)

ZWOLLE - De Zwolse Imke Houben wil duurzaam leven laagdrempeliger maken. Ze kwam op het idee om een scheurkalender uit te brengen met tips en weetjes. De scheurkalender heet stressloos duurzaam en ligt sinds september in heel Nederland in de winkel.

Hoe kwam u op het idee om een kalender te maken?

“Ik kwam er steeds meer achter dat ik het leuk vind om mensen te motiveren met duurzaamheid aan de slag te gaan. Toen had ik een keer een workshop met iemand die een scheurkalender had gemaakt. Zo kwam ik op het idee voor een scheurkalender over duurzaamheid.”

Hoe maakt u duurzaam zijn laagdrempelig?

“Met de tips in de kalender kan iedereen er gemakkelijk mee aan de slag. Mensen denken vaak veel te groot als ze denken aan duurzaam leven, bijvoorbeeld aan zonnepanelen installeren of in een Tesla rijden. Ik wil met de kalender laten zien dat het ook gewoon laagdrempelig en leuk kan zijn om een verschil te maken.”

Wat staat er zoal in de kalender?

“In de kalender staan allemaal tips waardoor je duurzamer kan leven, bijvoorbeeld door het eten van seizoensgroenten of een challenge om korter te douchen. Er staan ook quotes van bekendheden zoals Ghandi of de Dalai Lama in. Er is dus veel afwisseling.”

Hoeveel werk was het om de kalender te maken?

“Eind 2019 kwam ik met het idee. Ik ben toen meteen gaan zoeken naar een uitgeverij. In januari hebben we direct de lay-out gemaakt. In maart heb ik in een week of vier alle ideeën opgeschreven, dat ging erg snel. Op dit moment zijn er al ongeveer vierduizend kalenders verkocht. Ik ben nu al ideeën aan het verzamelen voor de volgende kalender. De helft heb ik al af."

Is de kalender dan ook van duurzaam papier gemaakt?

“Zodra de verkoop is afgelopen ga ik berekenen hoeveel Co2 uitstoot er kwam kijken bij het maken van de kalenders en hoeveel papier er is gebruikt. Dit ga ik dan compenseren door bomen te laten planten. De kalender is helaas gewoon van het papier gemaakt waarvan alle andere scheurkalenders ook zijn gemaakt. De uitgever heeft geen duurzaam papiertype beschikbaar. Volgend jaar ga ik kijken of ik dat anders kan doen.”

Waar komt uw interesse voor duurzaamheid vandaan?

“Ik heb heel lang in de levensmiddelensector gewerkt en daar begon ik steeds meer in te zien dat die industrie een enorme impact heeft op het milieu en het klimaat. Vervolgens ben ik mijn eigen bedrijf begonnen om andere bedrijven te helpen met duurzaamheid.”

Dat de kalender nu daadwerkelijk in de winkel ligt na een jaar maakt Imke Houben erg enthousiast: “Ik vind het leuk dat ik nu een echte impact maak.”

Afbeelding
Werkzaamheden spoorbrug op de Vecht: Stremming vaarwegverkeer Algemeen 23 uur geleden
Burgemeester Snijders kijkt goedkeurend naar het blauwvingerhandje. Rechts Kees Klaassen.
Blauwvingerhandjes spelen in op het? 'echte' Blauwvingerverhaal Algemeen 24 apr, 17:35
Afbeelding
Schoonebeeker heideschapen ideaal voor landschapsbeheer in Zwolle Algemeen 24 apr, 16:32