Afbeelding
Eigen foto

Frion-bewoonster Reni Wijsman schrijft haar eerste boek

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Zwolle is een schrijfster rijker. Op woensdag 11 november debuteerde Reni Wijsman, bewoonster van Frion-locatie Werkeren met haar kinderboek Jan krijgt een Hondje. Onder luid applaus van medebewoners nam ze het eerste exemplaar in ontvangst namens haar en illustrator Sjako Bröring.

“Och wat mooi”, roept Reni als ze haar kersverse boek uitpakt. Even raakt ze geëmotioneerd. Maar ze herpakt zich snel. “Dit had ik niet verwacht.” Sjako, die via videobellen aanwezig is, houdt enthousiast het boek voor de camera. “Ik heb hem ook”, roept hij enthousiast. “Ik dacht dat het boek veel dunner zou zijn”, legt Reni uit als de rust is wedergekeerd en er vlak voor de signeersessie in het restaurant van Werkeren even tijd is voor een gesprek. “Maar het is best wel dik en het ziet er heel mooi uit.” Reni scheef haar boek tijdens rustige momenten op de dagbesteding bij locatie Golfslag.

Hondje

“Ik ben gek op honden, dus ik wist direct dat het over een hondje moest gaan. Vroeger had ik een Yorkshire terriër, Blackie. Die kreeg ik van mijn ouders, op 11 juli 1997. Ik weet het nog precies. Het was zo’n lieve hond.” Naast dit eerste boek schrijft Reni kleine verhaaltjes en sprookjes. Toen een begeleider tegen haar zei dat het mooi zou zijn als er illustraties bij staan, wist ze meteen wie die moest maken. Haar dagbestedingscollega Sjako Bröring. Reni: “Want hij kan ontzettend mooi tekenen.” En daar draaide Sjako zijn hand niet voor hem. Hij gaf gestalte aan de hond Boris die één van de hoofdrollen in het boek heeft. Door de coronamaatregelen kon Sjako helaas niet zelf aanwezig zijn. Hij woont namelijk in een andere woonwerkcirkel dan Reni. Gelukkig kon hij wel via videobellen aanwezig zijn.

Dames

In het boek Jan krijgt een Hondje krijgt hoofdpersoon Jan een mand, een riem en een hondje voor zijn verjaardag. Hij noemt de hond Boris. Boris haalt hem iedere dag op uit school. Op een dag, als ze samen wandelen, komen ze twee leuke dames tegen. Een meisje en een hond. En wat er dan gebeurt… De boekpresentatie van Reni en Sjako zou aanvankelijk een groot feest worden, maar door de komst van corona werd de uitreiking iets bescheidener. Wel met hapjes, bubbels en bloemen natuurlijk. Bestuurder Hugo Broekman was ook aanwezig via videobellen. Maar hij beloofde een stralende Reni en Sjako snel langs te komen als dat qua corona weer kan, omdat hij ze graag ook in levenden lijve wilde feliciteren. Hugo: “Ik ben trots. Het is zo’n mooi boek. Het is prachtig geschreven en de tekeningen zijn ontzettend mooi. Het is een bijzonder geheel geworden.”

Hij liet de Frioncliënten meteen weten dat het boek voortaan voor alle cliënten, begeleiders en verwanten in het Zoekplein, de multimediatheek van Frion, te leen is. Reni is er blij mee. “Ik vind het een mooi feest en ik vond het geweldig om Hugo en Sjako te zien.” Reni is nog niet uitgeschreven. “Er komt een vervolg waarin Jan veel ouder is. Hij is dan trainer van een voetbalteam. En wie weet wat hij nog meemaakt.”