Burgemeester Peter Snijders van Zwolle.
Burgemeester Peter Snijders van Zwolle. Foto: Pedro Sluiter

Burgemeester Peter Snijders: ‘Laten we vooral omzien naar elkaar’

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE – Voorafgaand aan de raadsvergadering en kort na de toespraak van minister president Mark Rutte, legde de Zwolse burgemeester Peter Snijders een verklaring af.

“De nieuwe maatregelen zijn een flinke domper. We hadden zo gehoopt op een versoepeling voor Kerst. Maar de situatie is zeer ernstig. Afgelopen week zijn ook in onze stad de besmettingen opgelopen. Vandaag is er nog veel gesproken over welke ingrepen nodig zijn. Dat heeft geleid tot deze ongekend ingrijpende maatregelen. Er zit niets anders op dan daaraan gehoor te geven. Kinderen moeten thuisblijven van school, de horeca blijft dicht, musea, theaters en bioscopen gaan weer sluiten, kappers en niet-medische contactberoepen moeten weer stoppen en daar bovenop ook de winkels die niet-essentiële waren verkopen. Juist in deze tijd waarin veel van die bedrijven veel omzet halen. Dat is heel zuur. Vandaag was het weer heel druk in de stad met mensen die nog snel hun cadeaus wilden halen. Dan gebeurt er weer precies wat we niet willen zien. Ik begrijp heel goed dat veel mensen zich nu afvragen wat ze nog kunnen doen nu al die leuke dingen wegvallen. Wat blijft er nog over?

Ik denk aan ouderen en kwetsbaren die wellicht liever niet meer naar buiten gaan. Maar ik denk ook aan jongeren die het idee hebben dat alle leuke dingen worden verboden of afgepakt. Met Travers kijken we welke activiteiten we voor hen nog kunnen organiseren. Ik roep inwoners met vragen op die te stellen aan de via de gemeente bekende kanalen. Kom met uw bezorgdheid. Wij gaan kijken waar nog ruimte is. En hoe we extra steun kunnen geven aan mensen die in de knel dreigen te komen. We zien de laatste weken dat hardwerkende mensen en bedrijven dreigen om te vallen. Als gemeente doen we wat we kunnen om hen te helpen. En we hebben oog voor kwetsbare gezinnen, zodat we vitaal uit de crisis komen. Laten we vooral omzien naar elkaar. Maak een praatje met de buren, door het raam of over de heg. Eendracht en veerkracht hebben we hard nodig. Dat we die in Zwolle hebben, is in het voorjaar wel gebleken. Ik heb vertrouwen dat we hier uit komen. Het gaat om de gezondheid van naasten die ons het meest dierbaar zijn.”