Afbeelding
Pedro Sluiter

Gerlinde krijgt als eerste zorgmedewerker in IJsselland het coronavaccin

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Erik-Jan Berends) ZWOLLE – “Vreselijk!”, zegt Gerlinde lachend, als ze wordt gevraagd hoe het is om een dag in het middelpunt van de belangstelling te staan. Ze kreeg vrijdagmorgen even na achten als eerste zorgmedewerkster van de regio IJsselland in de Zwolse IJsselhallen het Pfizer vaccin toegediend,

En ze was er erg blij mee, vertelde ze. Werkzaam in de verpleging bij woonvorm Ravelijn van Carinova in Deventer weet ze hoe corona kan toeslaan. “We zijn vorig jaar als eerste in de regio getroffen. Dat was een heftige tijd. Veel van de 26 bewoners werden ziek en een aantal kwam te overlijden.” Voor mensen die corona niet serieus nemen, heeft ze dan ook wel een boodschap. “In die periode zei ik dat ze maar eens een dag moesten meedraaien, dan zouden ze er zeker anders naar kijken. De bereidheid onder min collega’s voor het vaccineren is nu ok groot; iedereen heeft een afspraak.” Dat ze haar ‘moment of fame’ vandaag ‘vreselijk’ vindt, is natuurlijk maar een grapje. Gerlinde: “Het is prima zo. Maar ik ben wel blij dat ik straks weer aan het werk kan.”

Tempo

Bestuurder Jan Griepink van Carinova zei blij te zijn dat ‘de bevrijding op dit virus’ is begonnen. “Dit is een ontzettend belangrijk moment. Laten we er ook voor zorgen dat we de Engelse variant voor blijven. Maar voor nu : tempo d’r in!” manager Margreet Algera van GGD IJsselland benadrukte dat het vaccineren is bedoeld om mensen zelf te beschermen, maar ook anderen. “We doen het voor elkaar; voor jezelf maar ook voor de ander. En heel belangrijk blijft dat je je laat testen zodra je klachten krijgt en dat je je ook daarna aan de voorschriften houdt.”

Levering

GGD IJsselland krijgt de komende dagen 266 vaccins per dag geleverd en vanaf maandag driehonderd. Daarvoor zijn voorlopig vier van de tien prikplekken geopend. De nog beperkte levering van het vaccin maakt dat er nog niet heel veel tempo gemaakt kan worden. In de regio werken ruim twintigduizend medewerkers in de verpleeg- en thuiszorg. Zij krijgen van hun werkgever een brief met een telefoonnummer, zodat ze een afspraak kunnen maken. Algera: “De belangstelling is heel groot; we zaten al heel snel vol.”

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Mezzosopraan Roza Herwig met Julius Backer door naar halve finale Internationaal Vocalisten Concours Ingezonden 16 uur geleden
Afbeelding
PEC Zwolle oogst bescheiden applaus, maar staat na duel tegen AZ wel met lege handen Sport 19 uur geleden
Afbeelding
Jungheimercafé blij met tweede seizoen Algemeen gisteren