Afbeelding
Bas Wilberink

Gemeente Zwolle wil met camera’s inzicht krijgen in verkeersstromen in de binnenstad

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Met het programma Slimme binnenstad wil de gemeente Zwolle inzicht krijgen in verkeersstromen in het steeds drukkere centrum. Door data te verzamelen en dit samen te voegen met de gegevens en ervaringen van bezoekers, bewoners en omwonenden, is het volgens haar mogelijk aanpassingen te doen of bezoekers te verwijzen om zo de binnenstad aantrekkelijk en leefbaar te houden.

Om dit inzicht te krijgen, plaatst de gemeente op een aantal toegangswegen naar de Binnenstad zogenaamde ANPR-camera’s. Deze camera’s worden gebruikt om het bestel- en vrachtverkeer van en naar de binnenstad in de gaten te houden: wanneer, hoeveel en welk type voertuig rijdt er op de weg? Aan de hand van deze data wil de gemeent­­­­­­­e, samen met de leveranciers, ondernemers en bewoners, een plan maken dat tegemoet komt aan de doelstelling voor 2025 om geen CO2 uitstoot meer in de binnenstad te hebben. ­­

Fiets

Een tweede onderdeel is het vroegtijdig kunnen leiden van fietsers naar de beschikbare stallingsruimte in de binnenstad via routes die op dat moment minder druk zijn. Om dit voor elkaar te krijgen, worden er in de gemeentelijke fietsenstalling camera’s opgehangen die registeren hoeveel fietsen er staan en worden er verwijsborden naar de stallingen geplaatst. Daarnaast worden op twee punten in de binnenstad telsensoren geplaatst die het aantal voetgangers bijhoudt. Binnenkort wordt de aanbesteding voor de registratiesystemen gedaan. Als de Autoriteit Persoonsgegevens akkoord gaat met de proef, dan worden de camera’s naar verwachting voor de zomervakantie opgehangen.

Privacy

De gemeente Zwolle meldt privacy heel belangrijk te vinden. Daartoe meldt ze alle voorschriften en wettelijke eisen uit de Algemene verordening persoonsbescherming (AVG) die op deze manier van dataverzameling betrekking hebben nauwkeurig op te volgen. Voor beide doelen worden camera’s gebruikt. De beelden worden direct anoniem gemaakt en verwerkt tot een algemene rapportage. Medewerkers van de gemeente Zwolle hebben alleen toegang tot de rapportages, en niet tot de beelden. De beelden kunnen volgens de gemeente niet worden gebruikt voor handhavings- of opsporingsdoeleinden.

Opdrachten

“Het verzamelen en analyseren van data en het inzetten van techniek zijn nooit een doel op zich, maar worden ingezet voor de opgaven waar Zwolle voor staat”, aldus de gemeente. “Het project Senshagen is een ander voorbeeld van de slimme samenleving. In Stadshagen meten ruim vijftig bewoners de hoeveelheid fijnstof en met weerstations wordt het lokale klimaat in de wijk in kaart gebracht. Aan de hand hiervan is het mogelijk om maatregelen te nemen voor bijvoorbeeld hittestress of wateroverlast.”

Meer informatie is te vinden op www.zwolle.nl/slimmebinnenstad

Afbeelding
Feestelijke opening kleinschalige kledingwinkel als onderdeel van re-integratieproces Algemeen 17 apr, 17:50
Wethouder Dorrit de Jong probeert de 96-jarige Ger Bos te beschermen tegen de regen.
Ook Zwolle heeft nu eigen ANWB AutoMaatje Algemeen 17 apr, 17:37
Afbeelding
Genieten van slotpresentatie tijdens Klarinetweekend in Zwolle Algemeen 17 apr, 16:59