Afbeelding
Foto: Eigen foto

Stadsvilla’s aan de Eekwal worden binnenkort opgeleverd

Algemeen

ZWOLLE - Aan de Eekwal in de historische binnenstad van Zwolle heeft architectenbureau 19 het atelier vier unieke en zeer luxe villa’s ontworpen. Komende week wordt de eerste woning opgeleverd. 

Afgelopen maandag bracht een select gezelschap onder leiding van architect Rob Moritz een bezoek aan deze nieuwe aanwinsten langs de stadsgracht. In nauw overleg met werkelijk alle belanghebbenden, zoals onder meer team monumenten van de gemeente Zwolle, de afdeling Stedenbouw, de ‘Vrienden van de Stadskern Zwolle’ en de Bond Heemschut heeft 19 het atelier een ontwerp gemaakt waarbij de witte villa in stijl is herbouwd en het voormalige Palvu-gebouw, een gemeentelijk monument, op eigentijdse wijze is omgebouwd tot drie stadsvilla’s van vier lagen hoog met een souterrain op het kadeniveau.

Variant

De woningen zijn een eigentijdse variant op de bestaande statige bebouwing langs de stadssingel. Ze voegen zich volgens de architecten in het historische beeld, “maar hun architectuur is onmiskenbaar van nu.” Het Palvu-gebouw (Proletariërs Aller Landen Verenigt U) is gebouwd als eerste verenigingsgebouw voor de SDAP, de voorloper van de huidige PvdA. Het was een zeer beeldbepalend gebouw met een hoge cultuurhistorische waarde, gebouwd in de stijl van de Amsterdamse School. Doordat de oorspronkelijke materialen – zoals de gebogen spantconstructie, gevelstenen en dakpannen – worden hergebruikt, raken historie en heden hier vervlochten, aldus 19 het atelier.

Burgemeester Snijders kijkt goedkeurend naar het blauwvingerhandje. Rechts Kees Klaassen.
Blauwvingerhandjes spelen in op het? 'echte' Blauwvingerverhaal Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Schoonebeeker heideschapen ideaal voor landschapsbeheer in Zwolle Algemeen 18 uur geleden
De gevelletters worden onthuld
Dagcentrum De Golfslag viert 50-jarig bestaanWethouder De Jong opent feestweek Nieuws Ingezonden 18 uur geleden