Perron038.
Perron038. Foto: Eigen foto

Vrienden Stadskern Zwolle maken genomineerden voor de Pluim 2020 bekend

· leestijd 2 minuten Algemeen

ZWOLLE - De Vrienden van de Stadskern (VvdSK) reiken jaarlijks een ‘Pluim’ uit aan een organisatie, een persoon of een opdrachtgever die door verantwoorde bouw, verbouwing of restauratie een bijdrage levert aan het behoud van het unieke karakter van Zwolle. Ook moderne gebouwen kunnen volgens de vrienden iets toevoegen aan de bestaande stad.

Het bestuur heeft, net als vorig jaar, weer zes projecten genomineerd. Op www.vriendenvandestadskernzwolle.nl kan iedereen een stem uitbrengen op één van de zes. Het project met de meeste stemmen wint. Stemmen kan tot en met zondag 10 januari 2021. Eind januari wordt de winnaar bekendgemaakt. De genomineerden – in willekeurige volgorde - zijn:

Talentplein

Dit complex omvat vier markante woontorens met 357 wooneenheden voor studenten op de hoek van de Pannekoekendijk en de Burgemeester Roelenweg. Er is een inloopbalie en kantoor voor sociale zorg gevestigd en er is ruimte voor bijzondere sociale woonvormen zoals een opvang voor problematische jongeren. De vier torens staan rondom een plein met groen en sportvoorziening, inclusief parkeergarage. DLH heeft het project ontwikkeld met de Zwarte Hond uit Groningen als architect.

Feniks

‘De Nieuwe Feniks’ is de stadsvernieuwing op het terrein van de voormalige zeepfabriek de Fenix in de wijk Kamperpoort. Het project omvat 64 koop- en 38 sociale huurwoningen, als ook een huisartsenpost met apotheek. Het plan is zorgvuldig ingepast in de oude stadswijk Kamperpoort. Door de fraaie stedenbouwkundige en architectonische inpassing komt de nieuwbouw volgens de VvdSK niet kunstmatig over. Er hebben verschillende ontwerpers aan meegewerkt, waaronder architectenbureau LKSVDD uit Enschede, architect de Bruin uit Zwolle en architect Mulleners en Mulleners uit Haarlem.

HSK 20

Deze naam staat voor de herbestemming van het voormalige bejaardencentrum De Nieuwe Haven. Het gebouw is omgevormd tot een gevarieerd appartementencomplex met op de begane grond een kantoorfunctie. De in de jaren zestig van de vorige eeuw op de plaats van de stadsvilla van Theodora ontstane hoogbouw heeft een meer op de stadskern gebaseerde geleding gekregen. Ook het toevoegen van bijzondere woontypes in de huursector naast koopappartementen is bijzonder, stellen de VvdSK. Architect is Sacon Zwolle, opdrachtgever Delta-wonen en IJsselheem.

Buitenkant

Het complex aan de Buitenkant van een historisch winkel/woonhuis en zeilmakerij is opnieuw ontwikkeld tot tien huurappartementen. Hierdoor heeft de historische 17eeuwse woning waar de bekende familie Schuttevaar heeft gewoond een moderne herbestemming gekregen. De sfeer van zeilmakerij en winkelhuis zijn behouden gebleven als ook de eenvoudige tegen de dikke stadsmuur aangebouwde bedrijfsgebouwen in de hierbij kenmerkende kleuren en materialen. Architect is Morphique (Jacco Baars) uit Zwolle.

Uptown

Het voormalige PTT kantoor langs de A28 is omgebouwd en in functie gewijzigd tot bijzonder vormgegeven compacte koopappartementen en maisonnettes. Door de verbouw, met name het aanbrengen van industrieel ogende balkons, is een opvallende verschijningsvorm ontstaan die nog steeds herinnering oproept aan het zakelijke kantoorcomplex maar die ook goed aansluit bij de strak gestyleerde kantoren aan weerszijden. Architect is de Bruin uit Zwolle.

Perron 038

De herbestemming van oude, monumentale, industriegebouwen bij het station staat bekend onder de naam Perron038. Het complex is nu een leer-werkbedrijven ontwikkelcentrum voor de maakindustrie uit de regio. Het gebied is op dit moment niet publiek toegankelijk. Het complex wordt de entree en het boegbeeld van de nieuw te ontwikkelen stadswijk Spoorzone. Deze wijk krijgt het karakter van stadscentrum naast de stadskern en zal zich onderscheiden als hoog-stedelijk door menging van functies en hoge dichtheid. De architect is OOK uit Amersfoort in samenwerking met de Zwolse projectgroep perron 038.

Feniks.
De Nieuwe Haven.
Talentplein.
Buitenkant.
Afbeelding
Afbeelding
Kwazt! Samen werken aan bestaanszekerheid Algemeen 20 apr, 15:34
Trots tonen de kinderen met initiatiefnemer Jolan Van de Waeter (derde van rechts) hun zelfgemaakte huis.
Eindpresentatie Cultuur in de Wijk in Holtenbroek; kinderen bouwen met Abby D. aan een kleurrijk huis Algemeen 20 apr, 12:56
Afbeelding
Nieuwe Fraterhuis Talks over het ambacht achter de film door Jasper Rietman Algemeen 20 apr, 09:55
Afbeelding
Isala doet onderzoek naar Porfyrie: 'Soms lopen mensen jarenlang rond met ernstige klachten' Partnerbijdrages 19 apr, 20:44
Afbeelding
Zeeuwse rockband Racoon geeft extra optreden in Hedon Algemeen 19 apr, 17:33
Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 19 apr, 17:14