Afbeelding
Foto: Gemeente Zwolle

Zwolle krijgt oorkonde als één van de meest diervriendelijke gemeenten van Nederland

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Zwolle behoort tot de drie meest diervriendelijke gemeenten van Nederland. Daarom kreeg wethouder William Dogger (Dierenwelzijn) woensdagmiddag uit handen van Daniëlla van Gennep van stichting DierenLot een oorkonde overhandigd.

Zwolle was in oktober vorig jaar met tien andere gemeenten genomineerd voor de titel van meest diervriendelijke gemeente van Nederland en bleef met Purmerend en Diemen over bij de laatste drie. Vanwege de lockdown werd de bekendmaking - die via een livestream zou plaatsvinden tijdens het DierenLot Award Gala op 19 december - uitgesteld naar het voorjaar van 2021. Omdat het evenement ook nu niet in de gewenste vorm kan doorgaan heeft stichting DierenLot besloten geen winnaar bekend te maken voor het jaar 2020 en de drie beste kandidaten een oorkonde uit te reiken. Zwolle, Purmerend en Diemen staan automatisch op de shortlist voor de eerstvolgende uitverkiezing.

Verkiezing

Sinds 2018 organiseert stichting DierenLot de verkiezing van diervriendelijke gemeente van het jaar. Dat jaar werd Leeuwarden gekroond als eerste diervriendelijke gemeente (Zwolle eindigde toen als vijfde) en in 2019 won Amsterdam, gevolgd door Zwolle.

Aansporing

Wethouder William Dogger: “In 2019 waren we nog bezig met de actualisatie van ons beleid, dat de gemeenteraad begin 2020 heeft vastgesteld. We zijn dus weer een stap verder en waren nieuwsgierig of dit ook bekroond zou worden met de titel van meest diervriendelijke gemeente. We zullen komend najaar zien of dat lukt. Ik zie de oorkonde als een aansporing om samen met al onze partners en dierenvrienden in Zwolle verder invulling te geven aan ons beleid. We gaan in elk geval door met ons goede werk en hebben vandaag nog wat tips gekregen van DierenLot. Er is bijvoorbeeld zorg dat huisdieren die zijn aangeschaft als maatje tijdens de coronacrisis straks op straat gezet gaan worden als de crisis voorbij is. Daar zullen we alert op zijn.”

Uniek 

“In het Dierenteam Zwolle werkt de gemeente nauw samen met tal van dierenorganisaties in de stad, daarin is Zwolle uniek”, volgens DierenLot. “De opvang is goed geregeld: het dierenasiel vangt honden en katten op en stichting Flappus vangt andere zwerfdieren op. Jaarlijks organiseren de partners een dierenwelzijnmarkt en er is veel aandacht voor educatie en bewustwording van baasjes. Zwolle kent een speciale voedselbank voor dieren. Die kreeg onlangs nog hulp van de gemeente toen ze hun onderkomen moesten verlaten.”

Afbeelding
Hedon Talent Support slaat handen ineen met Tricklebolt naar herontdekking van de band Algemeen 15 uur geleden
Afbeelding
Grootschalig Faunaonderzoek in Zwolle onthult kansen voor natuurbehoud en beheer Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
Foodtruckfestival HOPPAAA! met borrelplanken en kwaliteitswijnen in het Twistvlietpark Algemeen 18 uur geleden