Afbeelding
Foto: Eigen foto

Mariska van den Dorpel exposeert haar fotowerk

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Erik-Jan Berends) ZWOLLE – Fotografiestudent Mariska van den Dorpel (24) exposeert tot en met 9 maart in de etalage van kunstenares Aukje Versendaal aan de Veemarkt 22. “Vlakbij de Jumbo. Iedere keer als ik daar naartoe ga, kom ik erlangs.” 

De naaktbeelden van vrouwen maken deel uit van een groter project SKINS waaraan Mariska nog steeds werkt. “Ik wil de diversiteit van vrouwen graag laten zien”, verklaart ze haar keuze. “In de regel zie je óf het perfecte plaatje óf de tegenhanger. Het zijn een soort eilandjes. Ik wil die twee graag samenbrengen om zoveel mogelijk de schoonheid en realiteit van allerlei vrouwen vast te leggen. Die diversiteit zie je immers op straat ook.” 

Autonoom 

Mariska hoopt in juni haar HBO-studie Toegepaste Fotografie en Beeldcommunicatie aan de Fotovakschool in Apeldoorn af te ronden. Waar in de opleiding ruim aandacht wordt besteed aan het ondernemerschap, kiest ze ervoor autonoom fotograaf te zijn. “Dat is ook wel het meest spannend”, realiseert ze zich. “Als je een portret- of documentair fotograaf wordt, is dat natuurlijk veel concreter. Ik ben meer vrijgevochten en wil graag mijn persoonlijke visie op bepaalde onderwerpen laten zien. Ik word er blij van als ik er zo over vertel en vind het tegelijkertijd ook spannend. Ik wil vooral najagen om dat te doen wat ik leuk vind.” 

Atelier

Een specifiek voorbeeld van fotograaf als voorbeeld kan ze dan ook niet noemen. “In de opleiding krijgen we wel de opdracht het werk van zoveel mogelijk verschillende fotografen te bekijken. Van elk pak je wel een korreltje mee. Ik heb stage gelopen bij autodidact Anna Perger in Nijmegen. Van haar heb ik veel geleerd.” Nu toont Mariska haar werk bij Aukus Art. “Haar atelier heeft twee ramen. In het ene raam is haar werk geëxposeerd, in het andere raam het mijne. Ze heeft een ‘open call’ gedaan voor kunstenaars die hun kunst bij haar willen exposeren. Dat vind ik een heel mooi initiatief. Voor en na mij komt het werk van andere kunstenaars aan bod.” 

Geur

Geboren in Vlaardingen, vertrok Mariska acht jaar geleden naar Zwolle voor haar studie aan de Calo. De opleiding Psychomotorische Therapie en Bewegingsagogie bleek het niet voor haar te zijn, waarna ze de Fotovakschool is gaan doen. Inmiddels voelt ze zich een trotse Zwollenaar. “In het begin ging ik nog wel eens terug naar Vlaardingen, omdat ik daar nog een baantje had. Als ik dan op zondagavond of maandagochtend weer in Zwolle uit de trein stapte, was de geur al meteen beter. Een vleugje boslucht en ik had het idee dat het gezonder was. Ik houd van de knusse binnenstad, niet al te groot, maar wel echt een stad. Verder ben je vanuit hier snel in de bossen en de weilanden en dat vind ik heerlijk.” Wie alvast een indruk wil krijgen van het werk dat Mariska exposeert kan terecht op haar website www.mariskavandendorpel.nl.

Afbeelding
Toeristenbelasting in Zwolle met 25 procent gestegen Algemeen 19 uur geleden
Afbeelding
Verschillende verkeersmaatregelen op zaterdag 2 maart vanwege Ster van Zwolle en betoging Algemeen 20 uur geleden
Floris Meijers
Minioren SWOL 1894 excelleren op NK Sport Ingezonden 21 uur geleden
Afbeelding
Raad van State: 'Tijdelijk afzien van handhaving PAS-melders mag, mits goed gemotiveerd' Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Zangers gezocht voor Die Fledermaus.nu Algemeen 22 uur geleden
Chris Kruitbosch.
Kruitbosch wil met micromobiliteit steden duurzamer maken Partnerbijdrages 22 uur geleden