Dick Hoedeman.
Dick Hoedeman. Foto: Pedro Sluiter

Dick Hoedeman brengt tweede boek binnen een jaar uit

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Erik-Jan Berends) ZWOLLE – ‘Mijn oprechte werkelijkheid’ is de titel van het tweede boek van de Zwolse schrijver Dick Hoedeman dat hij binnen een jaar uitbrengt. “Het zijn 150 kernzinnen en gaat over mijn werkelijkheid. Ik schrijf vanuit mijn hart, hoe het in mij opkomt en heb daarbij geen bijbedoelingen.”

Hoedeman heeft twintig jaar aan het boek gewerkt. “Het is in te delen in de categorie Praktische Filosofie”, vertelt hij. “Rond het jaar 2000 heb ik de eerste kernzinnen opgeschreven in een notitieboekje dat ik toen voor 2,95 gulden in Alphen aan den Rijn heb gekocht. Inmiddels zit ik op 489 kernzinnen.” Voor zijn tweede boek heeft de schrijver de, volgens hem, 150 beste uitgekozen. “Het zijn de zinnen die me het meeste aanspreken en het meeste kwaliteit hebben. Mijn visie is dat de zinnen zo kort, bondig en puntig mogelijk moeten zijn.”

Ingevingen

Hij denkt dat hij zijn schrijverstalent van zijn vader heeft. “Die kende veel rijmversjes en kon ze zo opzeggen. Ik schrijf zelf ook vlot. Om in de stemming te komen, heb ik klassieke muziek opstaan. Sowieso heb ik veel creatieve mensen in mijn familie en daar wil ik graag bij horen.” Regelmatig krijgt Hoedeman ingevingen, vertelt hij, en dan is het voor hem zaak die snel op te schrijven. “Ik ben er ’s nachts wel eens mijn bed voor uitgestapt.”

Levenskunst

Hij vindt het belangrijk dat zijn werk wordt ingedeeld bij de Praktische Filosofie. “Ik zou het mooi vinden als mensen het kunnen toepassen in hun leven. Misschien kan ik mijn lezers een beetje wegwijs maken. Ik ben nu bijna 72 jaar en heb misschien bij dingen stil gestaan waarbij anderen dat niet hebben gedaan. Ik word zelf het liefst gezien als een levenskunst minnende Bourgondiër. Genieten van het leven vind ik belangrijk en wellicht kan het boek anderen daarbij helpen.” Nu in de coronacrisis en met mogelijk een economische crisis in zicht brengt Hoedeman zijn lezers graag in contact met wat hij noemt ‘de vruchten van veel van zijn scherpe denkwerk met filosofische trekjes’. “Een aantal ervan zijn juweeltjes met humor”, zegt hij. “Met gepaste bescheidenheid vind ik het bijna een meesterwerk.”

Reacties

De auteur, waarbij drie jaar geleden een autisme spectrum stoornis (ASS) werd vastgesteld, woont sinds november 2018 in Zwolle. Geboren in Eibergen, groeide hij op in Almelo en vervolgens woonde Hoedeman 35 jaar in de Randstad. Hij vindt het vooral leuk om reacties van zijn lezers te ontvangen. “Ik heb zeker vijf mensen met mijn tweede boek kunnen ontroeren. Nou is het niet mijn bedoeling om ze aan het huilen te brengen, maar ik vind het wel mooi dat ik ze met mijn teksten heb geraakt.”

‘Mijn oprechte Werkelijkheid’ kost 19 euro en is online te bestellen via www.Boekenbestellen.nl, maar ook verkrijgbaar bij de lokale boekhandel. Dick Hoedeman heeft ook een eigen schrijverswebsite: filosofie-en-verhalen.nl.