Afbeelding
Pedro Sluiter

Bouw omstreden appartementencomplex in Berkum mag doorgaan

· leestijd 1 minuut Algemeen

DEN HAAG – Een parkeeractie van buurtbewoners bedoeld om de bouw van een appartementencomplex aan de Campherbeeklaan tegen te houden, is mislukt. De Raad van State heeft het bestemmingsplan en de omgevingsvergunning voor de bouw woensdag definitief goedgekeurd. Een hele lijst aan bezwaren van buurtbewoners en winkeliers is verworpen. 

Met de parkeeractie in 2018 wilden de buurbewoners bewijzen dat er een groot parkeerprobleem is. Dat wordt nog eens vergroot met de bouw van het complex met 27 appartementen op de plek van de Emmaüskerk. In principe geldt voor elk bouwproject dat op eigen terrein parkeerruimte wordt gemaakt of dat er nieuwe extra parkeerplaatsen in de buurt komen. Maar parkeren op eigen terrein is in dit geval niet helemaal mogelijk volgens de gemeente. En de Raad van State heeft er begrip voor dat een ondergrondse parkeergarage te duur wordt, omdat in de buurt toch voldoende plek is. 

Onderzoek

De gemeente en de buurtbewoners verschillen van mening over het parkeeronderzoek dat is uitgevoerd voor het appartementencomplex. Volgens de buurtbewoners klopt daar niets van. Zo zijn verkeerstellingen op het verkeerde tijdstip uitgevoerd, het onderzoek is verouderd, het onderzoek zou zijn uitgegaan van teveel beschikbare parkeerplaatsen in de buurt en onbruikbare parkeerplaatsen zijn onterecht meegeteld. 

Supermarkt

Volgens de Raad deugt het parkeeronderzoek wel. De ‘onbruikbare’ parkeerplaatsen zijn wel terecht meegeteld, want ze worden nu ook gewoon gebruikt. Dat het inparkeren hier lastiger gaat en soms tot verkeersopstoppingen leidt, is voor de Raad van minder belang. Met de grotere parkeerbehoefte vanwege uitbreiding van de nabijgelegen supermarkt, kon de gemeente geen rekening houden bij het maken van het bestemmingsplan. Dat uitbreidingsplan was volgens de Raad toen nog niet bekend. Als die uitbreiding doorgaat, zal de gemeente daarvoor een aparte parkeeroplossing moeten bedenken.

Het aantal parkeerplaatsen dat wel op het eigen terrein van het appartementencomplex wordt aangelegd, is ook goed berekend, oordeelt de Raad. De buurtbewoners klaagden dat die te krap zijn, waardoor parkeerders toch in de omgeving een ruimere plek gaan zoeken.