Afbeelding
Eigen foto

GGD IJsselland: ‘Minder besmettingen, minder tests, blijvende zorgen’

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Erik-Jan Berends) ZWOLLE – “Het is een verschrikkelijk lastige boodschap”, erkent Rianne van den Berg, directeur GGD IJsselland. “Ook nu het aantal besmettingen met het coronavirus afneemt, blijft het opvolgen van de maatregelen heel belangrijk. Zeker nu van de nieuwe besmettingen al een derde met de Britse variant van het virus zijn.”

“We moeten ons nu vasthouden aan het opstarten van de vaccinaties en ons houden aan de beperking van de bewegingsruimte”, bevestigt Peter Snijders, burgemeester van Zwolle en voorzitter van het Regionaal Beleid Team (RBT). “RIVM-directeur Van Dissel heeft ons een heel duidelijke presentatie over de risico’s gegeven. Die zouden eigenlijk meer mensen moeten zien. Ja, en hoe leg je dat dan uit?” Ondanks de betere cijfers had GGD IJsselland een sterkere daling verwacht. “Wat als het aantal besmettingen met het Britse variant doorzet? Wat zijn dan de gevolgen?”, vraagt Van den Berg zich hardop af. “We baseren ons op de modellen van het RIVM en op basis wat in Engeland en Ierland gebeurt. Toen daar even de regels werden losgelaten, ontstond meteen een extreme groei in het aantal besmettingen waarvan nu de gevolgen zijn te zien.”

Vaccineren

Het aantal mensen dat zich laat testen, is momenteel veel lager dan ingeschat door het RIVM en dat baart de GGD-directeur zorgen. “We hebben capaciteit voor vier- à vijfduizend testen per dag, maar het zijn er feitelijk maar twaalf- à dertienhonderd. We kijken hoe we de testbereidheid kunnen verhogen. Besmettingen zijn er vooral in de zorgsector en in werksituaties. Momenteel zijn in twintig procent van de regionale zorgcentra besmettingen geconstateerd. Dat is op zich goed nieuws, want we komen van veertig procent.”

Het vaccineren, loopt volgens Van den Berg goed. “We zitten nog steeds op driehonderd per dag. Meer krijgen we niet geleverd. De bereidheid is hoog; het lijkt erop dat negentig procent van het zorgpersoneel zich laat vaccineren. Op 8 februari willen we onze twee vaccinatielocatie openen in Hardenberg. Op 30 januari is de eerste negentigjarige aan de beurt.”