Monique Schuttenbeld
Monique Schuttenbeld Foto: Ben Vulkers

Jeugdteams VV Berkum bezorgen gratis ‘energiebox’ bij alle wijkbewoners

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Jeugdige spelers van VV Berkum zetten zich op vrijdagavond 28 mei in voor een duurzame wijk. Ze bezorgen dan namens Berkum Energieneutraal bij alle woningeigenaren in de wijk een cadeautje: een gratis energiebox, met daarin spullen die helpen om zuiniger om te gaan met energie.

De energie actie begint om 18.00 uur. Dan geeft wethouder Energie Monique Schuttenbeld samen met de voorzitter van Berkum Energieneutraal, Ben Koopman, letterlijk de aftrap voor deze bijzondere actie. Die vindt plaats op het parkeerterrein van de Hoofdhof aan de Kerkweg 27, midden in Berkum onder begeleiding van dj Paul en het ‘balletje’ hooghouden door de jonge spelers.

Buren

Hierna verspreiden de verschillende voetbalteams zich lopend of per elektrische auto door de wijk. Bij alle koopwoningen wordt aangebeld en de gratis energiebox wordt keurig op anderhalve meter aangeboden. Inwoners die niet thuis zijn, vinden de box bij hun buren. Bewoners die hebben aangegeven geen box te willen ontvangen, krijgen deze uiteraard niet.

Doel

In de box zit, naast energiebesparende items, informatie over energiezuiniger leven en wat Berkum Energieneutraal hierin kan betekenen. Het doel is om op deze manier bewustwording tot stand te brengen én aandacht te vragen voor het project Berkum Energieneutraal. Naast de energiebox kunnen de bewoners ook bij Berkum Energie terecht voor bijvoorbeeld gratis CV inregelkits, energiemeters en voor een warmtescan van hun woning.

Project

In het project Berkum Energieneutraal werken wijkbewoners, de Wijkvereniging Berkum, VV Berkum en woningcorporaties samen met de gemeente aan een aardgasvrije toekomst. “Deze toekomst lijkt nog ver weg, maar toch kan iedereen nu al beginnen”, volgens de initiatiefnemers. “Gewoon door bewust om te gaan met energieverbruik en het huis zo goed mogelijk te isoleren.” Berkum Energieneutraal helpt bewoners hierbij. Bovendien is Berkum ‘proeftuinwijk’ vanuit het landelijke programma Aardgasvrije Wijken. Momenteel wordt samen met de gemeente gewerkt aan een plan om de toegekende subsidie van 4 miljoen euro slim te besteden aan verduurzaming van de wijk.

Subsidie

De gratis energiebox is mogelijk gemaakt door een subsidie (RRE-subsidie) voor woningeigenaren die het Rijk heeft uitgekeerd aan gemeenten. De gemeente Zwolle heeft deze subsidie doorgegeven aan verschillende bewonersinitiatieven, waaronder Berkum Energieneutraal. De gemeente heeft ook de tweede ronde van deze subsidie (RREW-subsidie), om naast huiseigenaren ook huurders te betrekken, aan Berkum Energieneutraal toegekend. Berkum Energieneutraal kan hierdoor haar activiteiten voortzetten voor alle wijkbewoners.