Afbeelding
Foto: Eigen foto

Medewerkers van Scania gaan 48 uur staken

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Werknemers van Scania en andere bedrijven in Zwolle en Kampen, leggen vandaag en morgen het werk neer. De staking is onderdeel van estafettestakingen door het hele land voor een betere cao Metalektro. 

Ingrid Langenberg, bestuurder FNV Metaal: “Tot nu toe geven de werkgevers niet thuis. Dat is echt schandalig. Medewerkers voelen zich totaal niet gehoord. Ze werken keihard, maar krijgen nul op rekest als ze om een eerlijke en moderne cao vragen.” Ook bij Broshuis, Wartsila, Quantiparts en IJssel Technologie wordt het werk voor 48 uur neergelegd. 

Loonsverhoging

Vakbonden en werkgevers zijn sinds september in gesprek over een nieuwe cao Metalektro. Tot nu toe bieden de werkgevers een loonsverhoging van 2,25 procent over twee jaar. Dat is ongeveer 1,1 procent per jaar. “Terwijl de inflatie naar bijna 2 procent per jaar stijgt. Over de hele linie verdienen bedrijven in deze sector nog steeds goed door grote inzet van hun werknemers. Die moeten dan ook daarnaar worden beloond”, aldus Langenberg.

Flexwerkers
Naast loon is er geen overeenstemming over maatregelen voor een betere werk-privébalans en voor eerder stoppen met werken. FNV wil ook meer zekerheid voor flexwerkers, bijvoorbeeld door ze na een jaar een vast contract te geven. En voor jongeren wil de vakbond dat de salarisschaal op leeftijd verdwijnt. Langenberg: “Een moderne cao is nodig in deze sector. Je moet betaald worden naar het werk dat je doet en de ervaring die je hebt. En dus niet, omdat je wat jonger bent, een lager salaris krijgen.”

Estafettestakingen
De estafettestakingen begonnen in januari in Zuid-Holland en Noord-Brabant bij onder andere ASML, DAF, Fokker, Thyssen Krupp en in Overijssel bij Scania. Daarna is ook in alle andere provincies gestaakt. Alle stakingen worden coronaproof georganiseerd. Stakers worden opgeroepen zich in te schrijven in een speciale staakstraat, waar ze met de auto doorheen kunnen rijden.


De Metalektro is een van de grootste sectoren van het land. Onder de cao vallen 160.000 mensen die werken bij ongeveer 1000 bedrijven als IHC, Fokker, DAF, VDL, ASML, Stork, Siemens en Scania.