Afbeelding
Foto: Wouter Zaalberg

PvdA wil snel opkoopverbod voor vastgoedbeleggers invoeren

Algemeen

ZWOLLE – “Dan verschijnt op Funda eindelijk die betaalbare koopwoning voor een Zwolse starter, en vervolgens wordt deze opgekocht door een vastgoedbelegger voor de verhuur. Dat moet zo snel mogelijk stoppen!”, zegt PvdA-fractievoorzitter Patty Wolthof. De PvdA wil met een opkoopverbod voor vastgoedbeleggers voorkomen dat de schaars betaalbare koopwoningen in Zwolle worden opgekocht door beleggers, met als doel om deze weer duur te gaan verhuren.

Met een opkoopverbod stop je vastgoedbeleggers die bestaande betaalbare woningen wegkapen voor de neus van Zwolse starters op de woningmarkt, verwachten de socialisten. “Ik lees in het Financieel Dagblad dat de grote steden er klaar voor zijn en nu haast maken, maar dat de gemeente Zwolle eerst nog onderzoek wil doen. Onbegrijpelijk en tekenend voor de passieve houding van dit college als het gaat om volkshuisvesting”, zegt Wolthof. Na lang aandringen van de PvdA besloot het college eerder al tot een zelfwoonplicht bij nieuwbouwwoningen. Daarna vroeg de PvdA via een motie het college ook om nauwlettend de landelijke ontwikkelingen met betrekking tot zelfwoonplicht voor bestaande bouw in de gaten te houden en de raad proactief te informeren hierover.

Verbazing
Wolthof: “Het Zwolse Concillium (een adviesraad met daarin de gemeente Zwolle, Kampen, de provincie Overijssel en marktpartijen als makelaars, beleggers en projectontwikkelaars) geeft zelf aan dat beleggers huizen opkopen om deze te verhuren. En dat laatste wijzen ze tevens aan als een van de oorzaken van te weinig betaalbare koopwoningen voor Zwolse starters. Des te groter is dus de verbazing van de PvdA dat de gemeente nu zegt dat ze eerst onderzoek wil doen naar de aanwezigheid van beleggers in de stad.”

De PvdA stelt daarom op 14 juni mondelinge vragen aan het college van burgemeester en wethouders. De partij vraagt onder meer waarom de raad niet proactief is geïnformeerd en waarom er nu eerst nog een onderzoek nodig is. En de belangrijkste vraag: komt er nu een opkoopverbod of niet? Alle vragen zijn te lezen op de website zwolle.pvda.nl.

Afbeelding
Informatieavond in Stadkamer over zorg in laatste levensfase Algemeen 28 jan, 14:21
Afbeelding
Feyenoord toont belangstelling voor Thomas van den Belt Sport 28 jan, 13:51
Afbeelding
PEC Zwolle voldoet uiteindelijk aan de verwachtingen en zet TOP Oss opzij: 4-1 Sport 27 jan, 23:43