Afbeelding
Foto: Pedro Sluiter

Cafés moeten ook tijdens het EK Voetbal om 22.00 uur sluiten

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Erik-Jan Berends) ZWOLLE – Het Regionaal Beleids Team (RBT) liet woensdag bij monde van voorzitter Peter Snijders, tevens burgemeester van Zwolle, positieve geluiden horen. “We zijn ontzettend blij met de huidige ontwikkelingen en de versoepelingen vanaf zaterdag. Zoals demissionair Minister President Mark Rutte al zei is de lockdown in feite voorbij.”

Snijders zei dat er nu ruimte is ontstaan om verder vooruit te kijken. “We kijken onder meer naar de evenementen voor de zomer en vooral het najaar. Daarvoor zijn we al in gesprek met een aantal organisatoren. Er zijn echter nog veel vragen. We wachten op de landelijke richtlijn die ik begin volgende week verwacht.” Nóg meer ruimte komt er als stap vier en vijf van de versoepelingen worden gezet, naar verwachting eind juni, zei Liesbeth Kleisen, operationeel leider bij Veiligheidsregio IJsselland. “We zijn dus afhankelijk van landelijke richtlijnen.”

EK Voetbal

Bij het begin van het EK voetbal moeten de cafés nog om 22.00 uur sluiten. “Dat is landelijk zo en ook in deze regio”, aldus Snijders. “Daar is nog geen ruimte voor verlenging. In het Veiligheidsberaad van 14 juni zullen we elkaar daarover verder spreken. Dan is er inmiddels een aantal wedstrijden gespeeld en hebben we waarschijnlijk een beter beeld. Als RBT gaan we verder evalueren wat er het afgelopen jaar allemaal is gebeurd en hoe we hebben gehandeld.”

Vaccineren

Ondertussen ligt het vaccineren goed op stoom, stelt Rianne van den Berg, directeur GGD IJsselland tevreden vast. “We zien een mooie daling van het aantal besmettingen in onze regio, met uitzondering van Staphorst. Dagelijkst laten ongeveer duizend mensen zich testen, waarvan zo’n 7 procent positief test. Dat is goed.” De terughoudendheid met het Janssen-vaccin verrast Van den Berg. “Wie een ander vaccin wil dan dit, kan dat nu ook krijgen. Dat kan niet op locatie; ze moeten dat van tevoren regelen. We richten ons op deze mogelijkheid in.” GGD IJsselland kijkt volgens haar nu naar het vaccineren van specifieke doelgroepen die moeilijk worden bereikt. “Alles met als doel de vaccinatiegraad zo hoog mogelijk te krijgen. Wij verwachten dat eind augustus iedereen die dat wilde zijn of haar twee prik heeft gehad.”

Handhaven van de coronamaatregelen is volgens Kleisen ondertussen niet hard meer nodig. “We treden alleen nog op bij excessen, zoals afgelopen week aan de Wellekade in Deventer.”

Afbeelding
Schoonebeeker heideschapen ideaal voor landschapsbeheer in Zwolle Algemeen 24 apr, 16:32
De gevelletters worden onthuld
Dagcentrum De Golfslag viert 50-jarig bestaanWethouder De Jong opent feestweek Nieuws Ingezonden 24 apr, 16:30
Afbeelding
Hogeschool KPZ vervangt bindend studieadvies door doorstroomnorm Algemeen 24 apr, 14:13