Afbeelding
Foto: Eigen foto

Kinderen onderzoeken Overijsselse slootjes

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Op tenminste zes verschillende locaties in de provincie gaan kinderen komend weekend tijdens de IVN Slootjesdagen aan de slag om vast te stellen hoe de waterkwaliteit van Overijsselse slootjes is. IVN-Natuurgidsen staan van 11 tot en met 13 juni klaar met schepnetjes, loeppotjes en zoekkaarten om met kinderen van vier tot en met twaalf jaar en hun (groot)ouders waterdiertjes te vangen en waterproefjes te doen. 

Kinderen leren tijdens de slootjesdagen van alles over het leven in de sloot en doen tegelijkertijd mee aan een belangrijk project. Aan de hand van alle data kunnen wetenschappers van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) namelijk de waterkwaliteit beoordelen. Overijssel scoorde bij de vorige metingen in 2019 met een 6,6 hoger dan het landelijk gemiddelde.

Waterbewustzijn
IVN Natuureducatie wil met de Slootjesdagen het waterbewustzijn vergroten. “De aanwezige waterdiertjes en plantjes geven aan hoe gezond een sloot is”, licht Sophia van Dam van IVN toe. “Helder water met ondergedoken waterplanten en veel verschillende waterdiertjes zorgt voor een goede biodiversiteit. Mooie insecten, zoals libellen, zijn afhankelijk van water omdat hun larven daarin leven. Maar helaas laat de kwaliteit van veel van de 330.000 kilometer sloot, die Nederland telt, vaak te wensen over.”

Vrijwilligers
Drijvende krachten achter de IVN Slootjesdagen zijn de vrijwilligers. Veel IVN-afdelingen doen jaarlijks mee met deze campagne, waarbij ze kinderen een unieke natuurervaring bieden en ze tegelijkertijd iets leren over waterkwaliteit. Hoewel de organisatie dit jaar ingewikkelder was door de nog steeds geldende maatregelen, weerhield dat de afdelingen Almelo, Deventer, Enschede, Haaksbergen, Hengelo en Zwolle er niet van om komend weekend weer allerlei activiteiten op te zetten.

Bootsmannetjes
In 2019 was de laatste editie van de IVN Slootjesdagen. Toen werden in Overijssel vooral veel bootsmannetjes en ruggenzwemmers geteld. Vorig jaar gingen de IVN Slootjesdagen als gevolg van de coronapandemie niet door. Voor het wetenschappelijk onderzoek is deze zevende editie daarom extra belangrijk. Ook omdat de waterkwaliteit van de onderzochte Nederlandse slootjes van 2018 naar 2019 daalde van een 6,9 naar een 6,1. Van Dam: “En als je bedenkt dat tijdens de Slootjesdagen toch vaak wel de mooiere, kwalitatief betere slootjes worden uitgekozen, is dit cijfer dus waarschijnlijk ook nog geflatteerd.”

Afbeelding
Regien Courtz neemt afscheid als raadslid en geeft het stokje door aan Jos Lippmann Algemeen 4 uur geleden
Afbeelding
Afscheid met een 'gouden randje' van een trouwe klant bij Autobedrijf Bert Wieten Partnerbijdrages 4 uur geleden
Afbeelding
Waterleiding springt in Celestraat; wateroverlast in verschillende straten in Assendorp 112 14 uur geleden

Abonneer gratis

op de digitale krant en ontvang
deze wekelijk in je mailbox.