Afbeelding
PR

Erfgoedprijs Zwolle-Kampen 2021 voor Zunnebeltweg 7

· leestijd 1 minuut Algemeen

De eigenaar van de boerderij aan de Zunnebeltweg 7 in Langenholte krijgt dit jaar de Erfgoedprijs Zwolle-Kampen voor de respectvolle wijze waarop deze cultuurhistorisch zeer waardevolle boerderij is verbouwd tot woningen naar een ontwerp van Atelier Schraa uit Zwartsluis.

In het buitengebied van Zwolle bevinden zich veel boerderijen. Een klein aantal ervan is aangewezen als gemeentelijk monument. Een ander deel heeft een hoge of zeer hoge cultuurhistorische waarde. Zo ook de bijzondere boerderij aan de Zunnebeltweg 7. Het buurtschap Langenholte heeft een rijke historie en een lange bewonings- en gebruiksgeschiedenis. Hier bevindt zich een bijzonder historisch geheel, bestaande uit een cluster van (voormalige) boerenerven met historische boerderijen en bijgebouwen met een brink en een oude wegenstructuur. Dit is op zijn beurt weer onderdeel van een groter geheel, waartoe ook de voormalige akkers op de hogere delen en de laag gelegen hooi- en weidelanden van Langenholte behoren.

De boerderij aan de Zunnebeltweg bezit een voorkamer met een historisch interieur met tegelwanden en een gave eiken kapconstructie. De boerderij is verbouwd tot woningen naar een ontwerp van Atelier Schraa uit Zwartsluis. Daarbij heeft de eigenaar veel respect voor de historische onderdelen van deze boerderij getoond en is het pand aan de achterkant op een passende wijze uitgebreid. Dankzij de bed and breakfast ‘Juffertje in het groen’ kunnen bezoekers genieten van de boerderij, haar omgeving en van Zwolle. Met deze herbestemming is de boerderij weer helemaal klaar voor de toekomst, met behoud van de historische karakteristieken.

Waardering
Sinds 2008 hebben de gemeenten Kampen en Zwolle een gezamenlijke erfgoedprijs, als waardering voor de inzet van het restaureren, beheren en in stand houden van cultuurhistorisch erfgoed. Ieder jaar wordt de prijs uitgereikt, afwisselend in Zwolle en Kampen. Eraan zijn een oorkonde en een geldbedrag van € 1.000,- verbonden. De prijs wordt in september uitgereikt rond Open Monumentendag 2021.

Trots tonen de kinderen met initiatiefnemer Jolan Van de Waeter (derde van rechts) hun zelfgemaakte huis.
Eindpresentatie Cultuur in de Wijk in Holtenbroek; kinderen bouwen met Abby D. aan een kleurrijk huis Algemeen 20 apr, 12:56
Afbeelding
Nieuwe Fraterhuis Talks over het ambacht achter de film door Jasper Rietman Algemeen 20 apr, 09:55
Bram van Polen en Ron Jans halen herinneringen op aan de bekerfinale tegen Ajax.
PEC Zwolle in Historisch PersPECtief: 10 jaar na de bekerfinale Sport 20 apr, 06:00
Afbeelding
Zeeuwse rockband Racoon geeft extra optreden in Hedon Algemeen 19 apr, 17:33
Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 19 apr, 17:14
Wethouder Rots en gedeputeerde Dadema (l) nemen de fietsstraat in gebruik.
Fietsstraat Wijhe-Zwolle officieel geopend, maar zorgen over fietsveiligheid blijven Algemeen 19 apr, 17:11