Afbeelding
Foto: Eigen foto

Zwolle herdenkt de gevallenen Oost-Azië in Park Eekhout

Algemeen

ZWOLLE - In Park Eekhout is op zondag 15 augustus de herdenking van alle burgers en militairen die omkwamen in Oost-Azië in de periode 1941-1962. De commissie ‘Herdenking 15 augustus Zwolle’ onder voorzitterschap van Cathy Folmer heeft de plechtigheid bij het Indië- en Nieuw-Guinea-monument georganiseerd.

In verband met de recente coronamaatregelen wordt iedereen verzocht plaats te nemen op de stoelen die op anderhalve meter afstand van elkaar staan opgesteld. Belangstellenden kunnen tot 18.45 uur terecht, mits er nog plaatsen vrij zijn. Burgemeester Peter Snijders en loco-commissaris van de Koning Bert Boerman leggen een krans bij het monument namens het openbaar bestuur, gevolgd door vertegenwoordigers van de slachtoffers, militairen en veteranen en de Parkschool die het monument heeft geadopteerd. Enkele Ambassadeurs van de Vrijheid Junior reiken de kransen en bloemen aan.

Sprekers

Trompettist Arjan Kuiperij van Koperensemble Excelsior blaast het signaal Taptoe. Sprekers zijn schrijfster Aca Siwabessy Stoffels en commandant Landstrijdkrachten luitenant-generaal Martin Wijnen. Kinderkoor Burung Bebas (Vrije vogel) onder leiding van Mariëtte Bastiaansen ondersteund de plechtigheid muzikaal ondersteund. Stadsdichter Sarah Lucassen draagt een voor de gelegenheid geschreven gedicht voor.

Slachtoffers

Het Indië- en Nieuw-Guinea-monument werd opgericht ter nagedachtenis aan burgers en militairen die de dood vonden door oorlog, bezetting, gevangenschap en terreur in Oost-Azië. Het gaat om slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog tijdens de Japanse bezetting (1941-1945), maar ook om gevallenen tijdens de Bersiap periode (1945-1949) en de kwestie Nieuw-Guinea (1949-1962). Voor het hele Koninkrijk der Nederlanden kwam er 76 jaar geleden een einde aan de Tweede Wereldoorlog.

De herdenking werd 31 jaar geleden voor het eerst in Zwolle georganiseerd. Aanvankelijk bij het centrale oorlogsmonument in het Ter Pelkwijkpark en sinds 2002 bij het ‘eigen’ Indië- en Nieuw Guinea-monument in Park Eekhout. 

Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 9 uur geleden
Wethouder Rots en gedeputeerde Dadema (l) nemen de fietsstraat in gebruik.
Fietsstraat Wijhe-Zwolle officieel geopend, maar zorgen over fietsveiligheid blijven Algemeen 10 uur geleden
Afbeelding
GMZ wil elk jaar bevrijdingsconcert brengen op de dag van de Zwolse bevrijding Algemeen 10 uur geleden