Afbeelding
Foto: Erik-Jan Berends

Knuffelkonijnen vrolijken bewoners Wilhelmina van Sonsbeeck op

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE – De bewoners van Zorghuis Wilhelmina van Sonsbeeck aan de Bagijneweide krijgen tien maanden lang iedere maand de knuffelkonijnen van René en Angela te Wierik op bezoek. In het huis wonen 35 mensen met dementie. “Het is geweldig te zien hoe blij ze reageren”, vertelt activiteitenbegeleidster Astrid Holthof.

Voordat er werd besloten om de konijnen regelmatig te laten komen, kwamen ze vlak voor de zomer eerst op proef bij het zorghuis van woonzorgconcern IJsselheem. “Dat is heel goed bevallen”, vertelt Holthof. “We merken dat er in zorghuizen weinig huisdieren zijn. En dat terwijl de bewoners in het verleden vaak een hond, kat, vogel of ook konijnen hebben gehad. Er is wel behoefte aan dieren. We hebben wel eens een robokat gehad, maar dat is net niet echt genoeg.”

Herinneringen

De knuffelkonijnen van Te Wierik zijn getraind om stil te liggen op een kussen. Ze worden bij mensen met dementie neergelegd. Holthof: “Zeker bij mensen die wat verder in hun dementie zijn, zie je de ogen opengaan en sommigen gaan de konijnen zelfs aaien. We zien ze reageren en soms herinneringen van vroeger ophalen. Het is enorm belangrijk voor ze. René voelt de mensen ook heel goed aan. Voor een vrouw die slecht ziet, nam hij bijvoorbeeld een lichtgekleurd en geen zwart konijn mee. Het is een enorm feest als ze er zijn. Soms neemt René een heel grote Vlaamse reus mee die hier dan door de kamer loopt.”

Toneel

Per dag kijkt Te Wierik welke konijnen hij meeneemt. “De bewoners zitten aan tafel en we zorgen ervoor dat er dan geen koekjes op staan”, legt Holthof uit. “We kijken dan welke bewoners openstaan voor het bezoek van de konijnen. De dieren worden op een warmhoudkussen op tafel gelegd. René voert vaak ook nog een stukje toneel op met een handpop in de vorm van een hond. Het is heel leuk om te zien.”

Gevoel

Het geheugen van mensen met dementie is op korte termijn heel slecht. “Maar ze onthouden het gevoel wel”, benadrukt Holthof. “Het bezoek van de knuffelkonijnen geeft hen ontspanning, tederheid en liefde. Dat past bij het doel van IJsselheem om bewoners leefplezier en geluksmomenten te bieden.”

Donatie

De activiteitenbegeleidster vroeg bij het Zwolse fonds De Gasthuizen een donatie om het bezoek van de knuffelkonijnen mogelijk te maken. “Ik had al eerder een donatie gehad voor een optreden van de zingende kapster Lizette van Kuik. Overigens kwam René te Wierik ook op andere locaties van IJsselheem al met zijn knuffelkonijnen op bezoek. Ik was dus ook al bekend met zijn activiteiten.”


Aanvraag doen

Wie ook in aanmerking wil komen voor een donatie van het Zwolse fonds De Gasthuizen, kan daarvoor een officiële aanvraag indienen. Het fonds onderneemt zelf geen initiatieven, maar ondersteunt uiteenlopende initiatieven van bijvoorbeeld vrijwilligers, buurtbewoners, particulieren, goede doelen en organisaties. Belangrijk is dat het gaat om een initiatief of activiteit die bijdraagt aan het welzijn, plezier, geluk of gezondheid van Zwolse senioren, inwoners van 55 jaar en ouder.

Kijk voor meer informatie op www.degasthuizen.nl.