Afbeelding
Pedro Sluiter

Verdachten van plaatsen vuurwerkbom in brievenbus wijzen naar elkaar

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE (JPZ) – Volgens het OM waren drie personen betrokken bij het plaatsen van een vuurwerkbom in een brievenbus van een woning aan de Puntmos in Stadshagen. Bij de ontploffing raakte een vrouw blijvend arbeidsongeschikt, bleek maandag op de strafzaak.

‘’Wie is er zo gestoord om een cobra bij iemand in de brievenbus te doen en dan lachend weg te lopen?’’, vroeg de vrouw die zwaargewond raakte door een vuurwerkbom die in september 2020 in haar brievenbus was gestopt. Rond middernacht trof ze iets brandends in haar brievenbus en voor ze het wist lag ze bloedend in de hal. Dat ‘iets brandends’ bleek een aangestoken Supercobra6, een zeer zwaar stuk illegaal vuurwerk. Haar man dacht haar dood aan te treffen, zei ze, en haar vingerkootje lag op de deurmat. ‘’Sliep je lekker toen ik die nacht op de operatiekamer lag?’’ Via haar raadsman diende ze een verzoek tot schadevergoeding in ter grootte van 125.000 euro. Een deel hiervan is een vergoeding voor het feit dat ze voor de rest van haar leven arbeidsongeschikt is verklaard. Ze kan haar hand niet meer gebruiken en heeft afscheid moeten nemen van haar geliefde baan in de zorg, zei ze in tranen.

Het Openbaar Ministerie vermoedt dat de 20-jarige S.D. wraak wilde nemen. Niet op het slachtoffer, maar op haar dochter. Want door haar tussenkomst strandde zijn relatie. ‘’Ik heb niets tegen haar’’, zei hij de rechters. Hij ontkent ook elke betrokkenheid bij het plaatsen van de vuurwerkbom. Hij heeft het naar eigen zeggen vanaf een afstandje zien gebeuren. In totaal zijn er drie verdachten betrokken bij de aanslag met de vuurwerkbom. Het verhaal van D. staat lijnrecht tegenover dat van twee andere verdachten. Het OM weet nog niet of ook zij vervolgd gaan worden. De anderen wijzen juist met de beschuldigende vinger naar hem. ‘’Maar waarom spraken jullie dan af op de avond voordat twee van jullie verhoord zouden worden?’’, wilde advocaat Emile van Reydt weten van twee medeverdachten die op de zitting als getuige zijn gehoord. En waarom zouden de twee anderen uit angst voor D. eerst niet het volledige verhaal willen vertellen maar wezen ze wel al meteen zijn cliënt als dader aan? Er is volgens de advocaat bij de politie aantoonbaar gelogen.

Een dag na de ontploffing plaatste D. een aantal volgens het OM opvallende berichten op Instagram. Naast een foto van Holleeder plaatste hij de tekst ‘Vroeg of laat wordt er afgerekend’. Met deze strafzaak had dat niets te maken, zei hij. Wegens tijdsgebrek kon de rechtbank de zaak maandag niet afmaken. Op 7 december wordt de zaak vervolgd.

Afbeelding
Dahliastekkenverkoop op 25 mei bij Rondom de Peperbus; maar liefst 65 soorten Algemeen 2 uur geleden
Afbeelding
Brand in frituurpan zorgt voor flink wat schade in keuken bij restaurant Silk Sushi & Asian Dining Algemeen 3 uur geleden
Relámpago Trio
Student zet eigen festival op Nieuws Ingezonden 3 uur geleden