Afbeelding
Unsplash

Celstraf voor man die in Stadshagen aanslag op zichzelf in scene zette

Algemeen

ZWOLLE (JPZ) – Een 35-jarige Zwollenaar is maandag tot een halfjaar cel veroordeeld voor het in scene zetten van een aanslag op zijn eigen leven. Op 13 augustus 2018 werd hij voor zijn woning in Stadshagen door twee mannen overvallen en onder schot gehouden.

Een bewakingscamera aan de gevel van zijn woning schoot beelden van die overval. Slachtoffer Michael ‘Makka’ C. was toen ‘general’ bij de ‘broederschap Marron United’. De twee aanslagplegers kwamen vrij snel na de nepaanslag in beeld bij de politie. Een van hen werd dezelfde avond nog aangehouden. In zijn auto lag een identiteitsbewijs van de tweede verdachte. De twee heren, die in 2019 al celstraffen kregen, waren destijds aspirant-lid van ‘de broederschap’ en verklaarden dat hun general wel wat publiciteit kon gebruiken. Makka had hen de opdracht tot de nepaanslag gegeven. Een van hen wijzigde later zijn verklaring: motorclub Nomads of No Surrender zou achter de aanslag zitten.

De rechtbank acht die laatste verklaring ongeloofwaardig. Zo appte een van de verdachten aan C. onderweg vanuit het clubgebouw van de Marrons in Kampen naar diens huis in Stadshagen die bewuste avond dat ze vijf minuten te laat waren. Bovendien sliep een van die aspirant-leden in de zomer van 2018 in de schuur van Makka. Voor het leveren van het pistool voor de nepaanslag is C. vrijgesproken. Tegen de man was ook een celstraf van een halfjaar geëist. Makka zit momenteel vast in een andere strafzaak.