De rechtbank in Zwolle.
De rechtbank in Zwolle. Foto: Eigen foto

Ruzie op kinderfeestje in Zwolle, officier eist drie jaar cel

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE (JPZ) – Een ruzie na afloop van een kinderfeest in Stadshagen eindigde met een steekpartij die het slachtoffer ternauwernood overleefde. Tegen de verdachte is op donderdag 15 juli drie jaar cel geëist.

Op de Nijerwalstraat in de Zwolse wijk Stadshagen drinken vier mannen bier aan een statafel. Er was die middag een kinderfeest en de heren, deels familieleden van elkaar, praten wat na. De sfeer slaat echter snel om. Jimmy P. (28) krijgt klappen van zijn zwager Danny en hij besluit wijs weg te lopen maar keert terug, ‘om te kijken of zijn busje op slot stond’. Er wordt heen en weer geschreeuwd tot beide mannen elkaar in de haren vliegen. “Hij heeft een mes”, hoort een buurtbewoner een vrouw schreeuwen, gevolgd door de kreet “hij heeft gestoken!” Als de politie op die 31ste maart ter plaatse komt is een van de vier mannen met een bezem in de weer om het vele bloed van de straat te vegen. 

Litteken

Slachtoffer Danny werd met een mes vol in zijn gezicht geraakt. Hij liep een slagaderlijke bloeding op, maar herstelde goed in het ziekenhuis. Wel blijft zijn gezicht ontsierd door een decimeters lang litteken, van voorhoofd via de wang en mondhoek tot aan de hals. Mogelijk zal zijn oog gaan hangen omdat een zenuw is beschadigd. Pas na familieberaad deed hij aangifte. Danny, die via een beeldverbinding vanuit de gevangenis de zaak bijwoonde omdat hij verdachte is in een grote drugszaak, vond dat P. met een verhaal kwam dat alleen hem goed uitkwam. “Als hij een man was geweest dan was die avond meteen naar het bureau gereden en had hij het mes ingeleverd.”

Paniek

Rustig vertelde P. de rechters wat er gebeurd was die avond. Hij wilde weg, maar moest nog even langs zijn bus om te kijken of die op slot zat. Op dat moment wordt hij aangevlogen door Danny, zei hij. P. was in paniek omdat het slachtoffer kort ervoor nog zijn eigen vader, die tussenbeide kwam, had neergeslagen. “Daarna ging bij mij het licht uit. Het kan bijna niet anders dan dat ik toen het mes heb gepakt uit mijn werkkleding.” De officier van justitie vond het ongeloofwaardig dat P. zich alles herinnert, behalve het moment dat hij stak. De verdachte was gekrenkt in zijn trots door wat Danny had geroepen. 

Noodweer

De officier eiste 36 maanden cel voor deze poging doodslag. Advocaat Mariska Pekkeriet vindt het onduidelijk of het letsel levensbedreigend is geweest. En dus moet Jimmy van een poging doodslag worden vrijgesproken. Haar cliënt mocht naar het mes grijpen want er was geen andere uitweg voor hem. Hier is sprake van noodweer en dus moet Jimmy volgens de raadsvrouw ontslagen worden van rechtsvervolging.

Het vonnis van de rechtbank volgt op 29 juli.