Afbeelding
Pedro Sluiter

Celstraf dreigt voor rapper die aanslag op zichzelf in scene zette

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE (JPZ) – De 35-jarige Zwollenaar die een aanslag op zijn leven in scene zette, moet mogelijk een halfjaar de cel. Dat eiste de officier van justitie maandag omdat de man twee leden van ‘broederschap Marron United’ opdracht gaf tot een in scene gezette aanslag op hemzelf.

Op 13 augustus 2018 staat Michael ‘Makka’ C. bij zijn auto voor zijn woning in Stadshagen als hij plots door twee gemaskerde mannen naar de grond wordt gewerkt. Een van hen drukt een pistool op zijn hoofd, er klinkt een klik. Schijnbaar weigert het wapen en de man laadt door. Buurtbewoners zien het gebeuren en in paniek slaan de twee mannen op de vlucht. Een van hen, die door het geopende raam van zijn auto het wapen weg gooit, wordt diezelfde avond nog aangehouden. Het blijkt niet alleen zijn eigen auto, ook ligt daar het identificatiebewijs van de tweede verdachte.

Spoorloos

Terwijl Marcus S. al zo’n drie maanden in voorarrest zit, heeft hij vanuit de gevangenis telefonisch contact met mede-aanslagpleger Dennis O. die op dat moment voor justitie nog spoorloos is. Ze overleggen wat S. moet gaan verklaren. “Gewoon de waarheid”, spreken ze af. En S. zegt vervolgens in het verhoor dat de aanslag in scene was gezet. Waarom? Op de zitting voegt een van hen toe dat Makka, rapper in vrije tijd, wel wat publiciteit kon gebruiken.

Toneelstuk

De twee aanslagplegers zijn in 2019 tot 180 dagen cel waarvan 43 voorwaardelijk veroordeeld. De rechtbank noemde de nepaanslag in dat vonnis ‘een verwerpelijk toneelstuk’. Het zorgde bovendien voor de nodige angst onder buurtbewoners. De aanslagplegers waren beiden ‘prospect’ van de broederschap Marron United. Het moest lijken op een aanslag van motorclub Nomads of van No Surrender, maar dat verhaal werd snel doorgeprikt door de politie.

Vlucht

Zo appte een van de verdachten aan C. onderweg vanuit het clubgebouw van de Marrons in Kampen naar diens huis in Stadshagen die bewuste avond dat ze vijf minuten te laat waren. Ook mislukte de vlucht wat resulteerde in de aanhouding van een van hen diezelfde avond nog. C. leverde het wapen dat door een van de mannen uit het raam van de auto werd gegooid, stelt het OM. Dat alles is volgens de officier goed voor een halfjaar cel, dezelfde eis die ook de aanslagplegers zelf hoorden.

Vraagtekens
De rapper zit momenteel vast op verdenking van een gewapende overval en wilde maandag niet op de zitting verschijnen. Zijn advocaat Joost-Joris van Doleweerd stelde vraagtekens bij de verklaringen van de twee aanslagplegers. Meer dan die verklaringen heeft het OM niet en dus moet er vrijspraak volgen, stelde hij. Het vonnis van de rechtbank volgt op 12 juli.

Afbeelding
Met een Kerstboom op de Grote Markt en lichtbeeldentour is Zwolle klaar voor de Kerst Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Ossenmarktsteeg in een nieuw licht met lichtkunstproject 'Tussendoortje' Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
Leerlingen van Thorbecke treden op met zelfgemaakte gitaren Nieuws Ingezonden gisteren