'Met eigen boomonderhoud brengen we groen naar de bewoners.'
'Met eigen boomonderhoud brengen we groen naar de bewoners.' Foto: Sigrid Aalfs

Klimaatburgemeester vraagt Zwollenaren duurzame stap te zetten

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Sigrid Aalfs)

ZWOLLE - Sinds de Klimaatweek, twee weken geleden, is Spencer Roozeboom Klimaatburgemeester van Zwolle. Deze ICT ondernemer zet zich al jaren hard in voor duurzaamheid. Zijn doel is een overgang te maken naar een duurzame samenleving. 

De gemeente heeft hem vanwege zijn inspanningen gevraagd voor deze functie. “Ik wil mensen graag inspireren om zich in te zetten voor een beter milieu, in kleine of in grotere stappen. Willen we dat er een toekomst is, zullen we beter met de aarde moeten omgaan. Ik stel daarom graag deze vraag aan de Swollenaerlezer; ‘welke stap kun jij morgen zetten?’” 

Initiatieven

Roozeboom is bezig met acht duurzame initiatieven. Enkele daarvan zijn de realisatie van het Stadshager bos, voor heel de stad bewonerscollectieven voor aanleg van groene daken (sedum), voor gezamenlijke inkoop van zonnepanelen en straten helpen te vergroenen. In anderhalf jaar tijd boekte hij resultaten; er zijn 11.000 vierkante meter, een paar voetbalvelden, aan groene daken aangelegd. In maart werden 30.000 zaden uitgedeeld aan wijkbewoners zodat ze alvast een boom in eigen tuin kunnen aanplanten. Dit hangt samen met het initiatief om 100.000 bomen in de wijk Stadshagen te krijgen, inclusief het nieuwe Stadshager bos. Roozeboom heeft hiervoor al een locatie op het oog. 

Bewonerscollectief

Een bewonerscollectief steunt dit doel zonder subsidie, puur met vrijwilligers. Afgelopen zaterdag zetten zelfs veertig vrijwilligers zich in voor onderhoud van onder andere de wilgen, berken en essen langs het Twistvlietpark. Het boomonderhoud in de gehele wijk is een verantwoordelijkheid van het collectief. Ook heeft Roozeboom plannen voor het Twistvlietpark, samen met buurtbewoners en de gemeente. “We willen het groener maken en prettiger om in te verblijven. Het uiteindelijk doel is groen dichter bij de bewoner te brengen.”

Omslagpunt

Het omslagpunt voor Roozeboom kwam in 2008. “Ik reed op de snelweg met mijn diesel, en haalde een vrachtwagen met varkens in. Ik dacht toen: ‘Dit kan niet meer.’ We gebruiken teveel grondstoffen, de aarde warmt op. Als kind groeide ik op in de buurt van natuurreservaat De Wieden. Ik zie het als een stukje rentmeesterschap van de aarde. Daarom vind ik in actie komen zo belangrijk. De keuze die je vandaag maakt, heeft gevolgen voor de aarde van morgen. Ook eerst zelf doen, is mijn motto en dingen proberen. Bijvoorbeeld met de zonnepanelen; ik leerde daarvan hoe je dat het beste kan aanpakken en vertelde dit mijn buren; zo vormen we een collectief en nemen we anderen daarin mee. Ik vertel dan wat je wel en niet moet doen. Een simpel stappenplan; daar kunnen mensen wat mee.”

Informatie

De milieubewuste man weet nog een goede website, www.milieucentraal.nl. “Daar kun je kijken wat bij je past.” Op de pagina Buurkrachtzwolle op Facebook staat online informatie over hoe een dak groen te maken, met subsidie.

Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 5 uur geleden
Wethouder Rots en gedeputeerde Dadema (l) nemen de fietsstraat in gebruik.
Fietsstraat Wijhe-Zwolle officieel geopend, maar zorgen over fietsveiligheid blijven Algemeen 5 uur geleden
Afbeelding
GMZ wil elk jaar bevrijdingsconcert brengen op de dag van de Zwolse bevrijding Algemeen 6 uur geleden