Afbeelding
Foto: Erik-Jan Berends

Nieuwe WRZV-hal voldoet en valt in de smaak bij huurders. ‘We zitten tjokvol’

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Erik-Jan Berends) ZWOLLE - De nieuwe WRZV-hal aan de Grote Voort is formeel per 1 september geopend. Algemeen manager Freddy Eikelboom is tevreden over hoe de eerste maanden zijn verlopen. “Mensen hebben het enorm naar de zin en ik krijg veel complimenten over het gebouw en hoe de zalen eruitzien.” 

Alle huurders van de voormalige WRZV-hallen zijn meeverhuisd naar de nieuwe locatie, waaronder Handbalvereniging Zwolle, WRZV-zaalvoetbal en WRZV De Boog. Ook het onderwijs weet de nieuwe hal goed te vinden. Eikelboom: “We kunnen ze meer mogelijkheden bieden door de scheidingswanden. Thomas a Kempis, Thorbecke, Talentstad, Landstede en nu ook Luzac sporten hier. Voor doordeweeks hebben we meer aanvragen dan we kunnen faciliteren; we zitten tjokvol, ook overdag.” In de weekenden heeft Eikelboom nog wel ruimte beschikbaar. In de voormalige hal aan de Buitengasthuisstraat waren dan de kerkdiensten van de Vrije Evangelische Gemeente (VEZ). Die hebben de hallen gekocht en verhuisden dus niet mee. “Een voordeel is dat we het Jopie van Kilsdonktoernooi nu op zondag kunnen houden”, vertelt Eikelboom. “Dat kon eerder dus niet. Eind juni volgend jaar hebben we ook een groot dartevenement van vrijdag tot en met zondag. Dat gaat nu ook.”

Kinderziektes

Bij oplevering waren niet alle werkzaamheden voor honderd procent afgerond, kijkt de algemeen manager terug. “Dat had onder meer te maken met materialen die niet geleverd konden worden. Ook hebben we wat te maken gehad met kinderziektes, maar dat is inherent aan een nieuw pand. De gemeente Zwolle en de projectontwikkelaar lossen die snel op; de samenwerking verloopt prima.” De grote hal biedt ook ruimte aan nieuwe activiteiten. Bij één van de twee bars, hangen permanent een aantal dartborden. “Wie een dartteam wil opstarten, kan hier mooi beginnen”, zegt Eikelboom uitnodigend. “Huurders kunnen de sportruimtes ook prima combineren met horeca. Als een bedrijf of maatschappelijke organisatie een sporttoernooi wil houden met een borrel achteraf, is dat mogelijk.”

Duurzaamheid

Bij de nieuwe WRZV-hallen is veel rekening gehouden met duurzaamheid. “Als je alleen in de zaal bent, lijkt het of die leeft. De geur van het hout en de isolatie ademen een prettige sfeer uit waar andere hallen vaak kil zijn. De wasbakken en installaties zijn circulair (hergebruikt) en we zijn niet aangesloten op gas. Er liggen elfhonderd zonnepanelen op het dak. We leveren meer energie terug dan we verbruiken. Bezoekers kunnen op een scherm in de hal zien wat we opwekken en verbruiken”, aldus Eikelboom.

Straatdokter

Alle activiteiten die er in de voormalige hallen waren voor minima en dak- en thuislozen worden volgens hem in de nieuwe hallen voortgezet. Eikelboom: “Dat betreft het eetcafé, maar ook de straatdokter zit hier. Veel mensen uit de doelgroep kwamen de laatste tijd door corona niet meer. Zij moeten hun weg weer vinden. Verder hebben we hier wel de dagactivering en kijken we of het kerstdiner hier weer kan worden gehouden. Met de huidige coronasituatie zal dat lastig worden. Velen hebben geen smartphone en we willen niet de helft uitsluiten. De kerstpakketten worden sowieso wel geleverd. We onderzoeken of we een combi kunnen maken.” Een aantal dak- en thuislozen en mensen met afstand tot de arbeidsmarkt doen vrijwilligerswerk bij de nieuwe WRZV-hal. “Zij dragen een belangrijk steentje bij aan de exploitatie”, volgens Eikelboom. “Het beheer, onderhoud en vooral de schoonmaak vergt hier meer, zeker met al dat glas. De mensen lopen de hele dag met poetsdoeken.”

Luxeprobleem

Voor het einde van dit jaar staan al diverse toernooien op het programma. “We hadden gedacht dat door corona veel mensen zouden weglopen bij de WRZV-zaalvoetbalcompetitie, maar dat is helemaal niet het geval”, zegt Eikelboom. “Die competitie is op maandag en woensdag en kent nu zelfs een wachtlijst. Dat is een luxeprobleem.”

Afbeelding
Dahliastekkenverkoop op 25 mei bij Rondom de Peperbus; maar liefst 65 soorten Algemeen 1 uur geleden
Afbeelding
Brand in frituurpan zorgt voor flink wat schade in keuken bij restaurant Silk Sushi & Asian Dining Algemeen 3 uur geleden
Relámpago Trio
Student zet eigen festival op Nieuws Ingezonden 3 uur geleden