Afbeelding
Foto: Erik-Jan Berends

Eetcafé ‘Er is Hoop’ ontvangt aanmoedigingsprijs de Kei

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Erik-Jan Berends) ZWOLLE - “Groot respect voor wat jullie ook de afgelopen periode hebben gedaan.” Lovende woorden van Freddy Eikelboom voor Dikkie van Gijssel en Mark Groothuis van eetcafé ‘Er is Hoop’. De algemeen manager van de WRZV-hal overhandigde de twee woensdag de Kei, een aanmoedigingsprijs voor Zwollenaren die zich belangeloos inzetten voor de stad.

Het eetcafé, dat wordt gesteund door bijna alle Zwolse kerken, is normaal gesproken iedere woensdag in de WRZV-hallen, maar sinds het uitbreken van corona bezorgen de vrijwilligers wekelijks zo’n zestig maaltijden met de Soepbus van het Leger des Heils in de Zwolse wijken. “Het eetcafé bestaat al bijna dertig jaar”, blikt Van Gijssel, coördinator van het kookteam, terug. “Het is ontstaan vanuit een evangelisatieprogramma ‘Er is Hoop’. We hadden een tent op het Noordereiland waar ‘s avonds voor de vrijwilligers eten werd gebracht. Er kwamen echter ook mensen die vertelden dat ze nog geen eten hadden gehad. Zij kregen ook wat. Later gingen we koken bij Youth for Christ in de Sassenstraat. Daar verstoorde het bezoek op een gegeven moment het studentenleven. Wij verhuisden naar de het Popfront aan de Jufferenwal dat later is afgebroken. In de zoektocht naar een nieuwe locatie meldde Joop van Ommen zich die dak- en thuislozen bij de WRZV-hallen opving. Hij zei dat er bij hem in de keuken wel ruimte was. Toen kregen we een echt onderkomen en konden we mensen structuur bieden.”

Armoede

De vrijwilligers boden er hun gasten eten, koffie en/of thee en desgewenst een korte overdenking. “Wij willen graag hoopvolle verhalen brengen en de liefde van God bespreken”, vervolgt Van Gijssel. “Toen de nieuwe WRZV-hal in beeld kwam, vroegen we als bestuur of we ook daar met het eetcafé kunnen doorgaan. Maar bij het uitbreken van corona konden we de eerste twee weken niets doen. Koken ging gelukkig nog wel. Toen konden we de bus van het Leger des Heils gaan gebruiken. We maken nu iedere woensdag een vaste ronde met een extra stopplek in Zwolle-Zuid. De helft van onze vaste bezoekers komt naar de bus. We zien vooral in Holtenbroek een enorme toename van bezoekers. Ons idee is dat er nog veel meer armoede en eenzaamheid is, ook in andere wijken.”

Beschamend

Dat sterkt Van Gijssel in de gedachte dat ze met het ‘eetcafé’ echt in een behoefte voorzien. “Sinds driekwart jaar bieden we ook koffie en thee bij de Soepbus. Dat levert tijd op om gesprekken te voeren. Er gebeurt veel in mensenlevens en het is voor deze mensen erg fijn hun verhaal kwijt te kunnen als dat in hun eigen netwerk niet lukt. Ik doe dit al heel lang, maar vind het beschamend om de maaltijden uit te geven. Dit is dus ook Zwolle... Mensen staan ook lang te wachten op de komst van de Soepbus. Mooi is dat medewerker Hennie iedere week de mensen een kaartje met een bemoediging of plaatje meegeeft. Sommigen sparen ze zelfs. mensen vertrouwen op ons en zo ontstaat er een band.”

Zingen

Er zijn nu twaalf vrijwilligers die de Soepbus rijden en koffie schenken. Tien personen koken de maaltijden en de groep is nog op zoek naar meer schoonmaakhulpen voor de grotere keuken in de nieuwe WRZV-hallen. Van Gijssel kan er niet op wachten dat de groep weer in de sporthal kan eten. “Daar doen we ook af en toe een spel of zingen we. Ook dat schept een band.” Zij en Groothuis waren door Eikelboom woensdag onder valse voorwendselen naar de WRZV-hallen gelokt. Van Gijssel: “Ik dacht dat we de eerste maand vanuit de nieuwe locatie gingen evalueren. Eerlijk gezegd wist ik niet van het bestaan van de Kei, maar het was een superverrassing.”

Degene die de Kei ontvangt, bepaalt zelf wanneer en aan wie die wordt doorgegeven.

Afbeelding
Dahliastekkenverkoop op 25 mei bij Rondom de Peperbus; maar liefst 65 soorten Algemeen 3 uur geleden
Afbeelding
Brand in frituurpan zorgt voor flink wat schade in keuken bij restaurant Silk Sushi & Asian Dining Algemeen 4 uur geleden
Relámpago Trio
Student zet eigen festival op Nieuws Ingezonden 4 uur geleden