Henk Ovink.
Henk Ovink. Foto: Aad Hoogendoorn

50 tinten Groen Assendorp houdt digitaal Warmtecafé over ‘Zwolle aan zee’

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - 50 tinten groen Assendorp heeft voor 8 december een digitaal Warmtecafé georganiseerd over klimaatverandering en de dreiging van de stijgende zeespiegel. Kloppen de voorspelling over Zwolle aan zee, of is het maar een storm in een glas water? Bouwen we een hoge dijk rond Zwolle, of moeten we Duits gaan leren?

In een serie van vier warmtecafés onderzoekt 50 tinten groen Assendorp samen met de buurtbewoners wat de gevolgen zijn van de klimaatveranderingen in Assendorp en Zwolle. Bezoekers kunnen zich laten voorlichten en inspireren en onderzoeken samen met de buren hoe ze aan de slag kunnen om de wijk toekomstbestendig te maken. 50 tinten groen ontving eerder al topsprekers als Jan Rotmans, Lars Boelen en Jan-Willem van de Groep. Op 8 december komt Henk Ovink een bijdrage leveren aan het programma. Ook wethouder Ed Anker is van de partij met een persoonlijke column. 

‘Waterguy’

Henk Ovink is Nederlands eerste Watergezant en reist de hele wereld over om met zijn kennis mensen en overheden te helpen met maatschappelijke en natuurlijke uitdagingen. In die rol ontmoet hij ook veel leiders. Zo stond hij tijdens de ambtstermijn van Barack Obama in het Witte Huis bekend als ‘Henk the waterguy’. Zijn visie: vecht niet tegen het water, reageer niet op de ramp van gisteren. Verbind water en ruimte op een slimme manier, richt stedelijke gebieden opnieuw in. Bereid je voor op de toekomst en werk samen met iedereen. Hij brengt economen, planologen, kunstenaars, stedenbouwkundigen en filosofen samen met buurtbewoners, activisten en bestuurders.

Koploper

Ook komt er ieder warmtecafé van dit seizoen een wethouder op bezoek met een persoonlijke column. Op 8 december komt Ed Anker de spits afbijten over het thema water. Zwolle ligt centraal in de IJsseldelta omringd door de IJssel, het Zwarte Water en de Overijsselse Vecht. Die unieke ligging stelt Anker voor bijzondere uitdagingen als het gaat om waterveiligheid en de bouw van nieuwe huizen. Voor Anker is deze uitdaging geen bedreiging, maar een kans voor de stad: Zwolle positioneren als koploper in de manier waarop steden zich voorbereiden op de klimaatveranderingen.

Het warmtecafé van 8 december begint om 19.30 uur en is te volgen via Zoom. De zoomlink kan via de website www.50tintengroenassendorp.nl worden aangevraagd.