Shutterstock

Hogere straf voor de man achter populaire drugslijn ‘Rinus’

Algemeen

ZWOLLE (JPZ) – De 28-jarige Joep H. uit Zwolle is donderdag tot 22 maanden cel waarvan een jaar voorwaardelijk veroordeeld. Hij zette de populaire drugslijn ‘Rinus’ op die vrijwel dagelijks tientallen verslaafden in Zwolle en omgeving van coke voorzag.

H. en medeverdachte Imro B. (41) woonden twee weken terug de zaak bij vanuit hun cel. De gevangenis zat op slot vanwege een corona-uitbraak. Donderdag liepen ze beiden de rechtzaal binnen om het oordeel van de rechters aan te horen. En die viel met name voor H. slechter uit dan hij gedacht zal hebben. De rechtbank kwam hoger uit dan de eis van 15 maanden waarvan 5 voorwaardelijk. H. zegt dat hij drugslijn Rinus pas vanaf november vorig jaar had opgezet, getuigen menen dat ze al vanaf begin maart 2020 hun coke van H. kregen. H. stuurde meerdere verdachten aan, met Imro als een van zijn koeriers. Gemiddeld dertig leveringen coke per dag waren er en sommige verslaafden kregen soms sms’jes om een nieuwe levering aan te prijzen. De rechtbank gaat uit van ruim een jaar drugshandel.

Joep H. en zijn team hadden meer dan honderd klanten. Dat alles leverde een criminele winst van zeker 43.000 euro op die H. aan de Staat moet betalen. Onderdeel van zijn voorwaardelijke straf is een behandeling om een gedragsverandering teweeg te brengen. Van B. kreeg 240 dagen cel waarvan 40 dagen voorwaardelijk opgelegd. Hij heeft zijn straf inmiddels in voorarrest uitgezeten.