Afbeelding
Foto: Shutterstock

Om eist celstraffen tegen duo verantwoordelijk voor ‘drugslijn Rinus’

· leestijd 2 minuten Algemeen

ZWOLLE (JPZ) – In quarantaine in hun cel woonden twee vermeende drugsdealers hun strafzaak in de rechtbank in Zwolle bij. Zwollenaar Joep H. zou achter drugslijn ‘Rinus’ zitten, goed voor gemiddeld dertig drugsdeals per dag in Zwolle. Tegen de twee mannen zijn celstraffen geëist.

Zeker dertig keer per dag rinkelde de telefoon van ‘Rinus’ als er weer een bestelling voor coke binnenkwam. De 28-jarige Joep H. stuurde deze lijn aan, zo gaf hij toe tegenover de politie nadat hij in mei dit jaar werd opgepakt. Samen met de 41-jarige Imro van B. stond hij donderdag terecht voor het maandenlang dealen in drugs in Zwolle. Van B. was een van de koeriers. Hij werd in februari aangehouden waarna de politie telefoontaps aanlegde. In mei wisten de opsporingsdiensten genoeg om de drugslijn op te rollen. 

Nintendo

Naast de twee verdachten heeft het Openbaar Ministerie nog drie verdachten op de korrel die mogelijk later voor de rechter verschijnen. Beide mannen hadden geen werk en zagen de drugshandel als een ‘makkelijke manier om aan geld te komen’. Meer dan genoeg om van rond te komen, bleek uit de 750 euro die Van B. in februari op zak had. Geld dat hij bij zich had om een Nintendo voor zijn dochter van te kopen, zei hij de agenten.

Laptop

Dat ze na bijna zes maanden in voorarrest hun zitting niet in de rechtszaal konden bijwonen, ligt aan een recente corona-uitbraak in de Zwolse gevangenis. Ze mogen hun cel niet uit, zei H., die zijn monotone bestaan in de cel schetste. Via een laptop waren ze in beeld en geluid te volgen in de rechtszaal. H. zette de drugslijn in november 2020 op, zegt hij, wat strookt met het moment dat het telefoonnummer de lucht in ging. Daarvoor heeft hij sporadisch wat verhandeld. Van B. heeft slechts drie tot vier maanden drugs rondgereden, zei hij. Of hij dat voor H. deed, wilde hij niet bevestigen. 

Koerier

Als een volleerd koerier bracht hij de drugs rond die hij in zijn onderbroek verstopte. Iets dat veel te zien is bij koeriers, wist de voorzitter. Voor hem zijn de druiven zuur. Hij kwam ruim tien jaar geleden vrij van een elf jaar durende celstraf en al die tijd wachtte zijn vriendin op hem. Dag hij in mei werd opgepakt, was voor haar de druppel. ‘’Ik ben nog één handtekening verwijderd van een scheiding’’, zei Van B. zuchtend.

Vrij

De officier van justitie denkt dat H. zeker een jaar drugs gedeald heeft en daarmee 43.000 euro verdiende. ‘’En dat is nog een conservatieve berekening.’’ Geld dat het OM de verdachte wil afpakken. Tegen H. eiste hij vijftien maanden cel waarvan vijf maanden voorwaardelijk. Van B., die een kleinere rol heeft, hoorde een celstraf van 240 dagen waarvan 41 dagen voorwaardelijk tegen zich eisen. Als de rechtbank dat overneemt, komt hij over twee weken vrij. 

Advocaat Mariska Pekkeriet vond het vreemd dat het OM de verklaring van H. wat betreft het aantal deals per dag aannemelijk vond, maar niet gelooft dat hij pas in november begon. Ze vond dat ook H. met zijn voorarrest voldoende dagen in de cel heeft gesleten. Advocaat Jan Vlug noemde de eis van de officier reëel.

Het vonnis volgt op 2 december.