Afbeelding
Foto: Shutterstock

Man hoort drie jaar cel voor twaalf inbraken bij vooral zorgflats

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Michiel Satink)

ZWOLLE – Een 44-jarige man heeft afgelopen zomer in zorgflats in Zwolle en omgeving kluisjes opengebroken en deuren geforceerd. Hij krijgt drie jaar cel voor het op klaarlichte dag brutaal bestelen van kwetsbare bewoners, aldus de rechtbank.

In enkele maanden tijd sloop de man binnen bij instanties waar kwetsbare mensen wonen, zo oordeelde de rechtbank in Zwolle. Door op klaarlichte dag brutaal met een schroevendraaier deuren, kasten en sleutelkluisjes te forceren, wist hij in korte tijd een aanzienlijke buit te maken. Een bewoner van de Zalneflat in Zwolle deed op 13 augustus dit jaar de deur open voor een pakketbezorger. Maar het was de 44-jarige serie-inbreker Yahya E. die voor de deur stond. Eenmaal binnen breekt hij deuren open en neemt geld, bankpassen en VVV-bonnen mee. En laten die bonnen nou net later door de politie in zijn auto zijn aangetroffen.

Deken

Ook Woonzorgcentrum De Venus in de wijk Spoolde krijgt een bezoek. Daar loopt hij op 2 augustus op klaarlichte dag de deur uit met een kluis onder zijn arm, slim afgedekt met een blauwe deken. Maar juist die deken, met daarop de opdruk ‘Groep Verz. De Venus’ wordt in zijn auto gevonden. In die kluis zat 1.500 euro en lagen de sieraden van een pas overleden bewoonster. Van in totaal dertien insluipingen en inbraken acht de rechtbank er twaalf bewezen.

De man pleegde de feiten om zijn verslaving te bekostigen. Hij was in die tijd verslaafd aan GHB, MDMA, XTC, speed, cocai¨ne en softdrugs. Tegen E., die tegen de reclassering zei dat ‘de inbraakjes wel meevielen’, was drie jaar cel waarvan een halfjaar voorwaardelijk geëist.