Afbeelding
Pedro Sluiter

Zwollenaar hoort zes jaar cel voor neerschieten man op straat

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE (JPZ) – Tegen een 32-jarige Zwollenaar is maandag in de rechtbank in Zwolle zes jaar cel geëist. Hij schoot op 3 september op klaarlichte dag in de Voochtstraat van dichtbij iemand neer.

“Hij grijpt naar zijn middel en ik zie een vuurwapen”, zei Rodiën P. over het moment op 3 september nabij de Jumbo aan de Hogenkampspassage. En nog voor de man tegenover hem iets kan doen, schiet hij hem op een afstand van zo'n twee meter neer. “Ik schoot gericht op zijn been. Hij heeft niet kunnen richten want ik was sneller”, zei hij maandag tegen de rechters. Wat ging hieraan vooraf? Bij de politie zweeg P. maar maandagmorgen besloot hij tegenover de rechters zijn verhaal te doen.

Conflict

Ergens afgelopen zomer was zijn auto in de fik gestoken. Het latere slachtoffer had een conflict met een vriend van P. Op 3 september, tegen 18.00 uur, reed P. met een vriendin in zijn Opel Corsa nabij de Jumbo supermarkt als hij zijn vermeende belager ziet rijden. Ze stoppen allebei en stappen uit. P. wilde weten wat de man tegen hem had, zei hij de rechters. Maar het werd snel een woordenwisseling waarbij de man zijn vriendin wegduwde. En dat is het moment dat hij de man 'naar zijn heup ziet grijpen'. Er klinkt een schot, P. en de vriendin stappen weer in en de Opel rijdt weg. De politie rukt meteen in groten getale uit. Ter plaatse heeft het slachtoffer geen wapen bij zich. “Het kan heel goed dat zijn vrienden het hebben meegenomen”, zei P.

Krukken

De verdachte droeg het wapen die dag vanaf een uur of vijf, zei hij. En hij had nog nooit eerder geschoten. Toch wist hij precies te raken wat hij wilde, zei hij: het been van het slachtoffer. Sinds het voorval loopt het slachtoffer op krukken. In het ziekenhuis werd een kogel verwijderd en het bot is deels verbrijzeld. Pas in januari weet hij hoe het been zich zal herstellen. Over de reden van het conflict wilde niemand iets zeggen. P., in zijn vrije tijd rapper, liep bovendien nog in de proeftijd van een voorwaardelijke celstraf van vier weken. Die straf moet hij nu uitzitten, zo wil de officier van justitie, naast de ze jaar die geëist is.

‘Ladykiller’

Want het Openbaar Ministerie meent dat P. door van dichtbij iemand neer te schieten de kans op de koop toenam dat het slachtoffer daarbij kwam te overlijden. “Hij had nog nooit eerder geschoten. Richt je de loop 2 centimeter naar boven dan raak je heel iets anders.” Het wapen, een zogeheten 'ladykiller', is niet teruggevonden. De vrouw die bij hem in de auto zat, wordt nog verdacht van het helpen wegmaken van het pistool. Het slachtoffer vorderde 13.000 euro schade van de verdachte.

Advocaat Niek Hendriksen vond dat er sprake was van noodweer. P. mocht zich verdedigen toen het slachtoffer zijn wapen trok. De verklaring van het slachtoffer roept alleen maar vragen op, zei hij. “Mijn cliënt was niet van plan om hem dood te schieten.”

Het vonnis van de rechtbank volgt op 28 december.