Afbeelding
Foto: Pien Bos

Poëziepad langs het Zwarte Water: ‘Een inspirerende omgeving’

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Pien Bos)

ZWOLLE - ‘Een geschenk van de wijk, aan de wijk’ moet het worden. Het poëziepad dat initiatiefnemer Aurelia de Vries in haar eigen wijk Holtenbroek wil gaan realiseren.

“Ik ben er al even mee bezig. Het idee ontstond in 2018 toen ik tijdens mijn vakantie op een pad met gedichten stuitte. De woorden lieten me even stilstaan bij het moois dat ik om me heen zag.” Het bracht De Vries op het idee om iets dergelijks in haar eigen buurt te verwezenlijken. “Ik was net verhuisd naar Holtenbroek. De wisselwerking tussen het land, de lucht en het Zwarte Water is daar prachtig. Je kunt de zon onder zien gaan in een oranje gloed. Een inspirerende omgeving en bij uitstek dé plek voor een poëzieroute.”

Zoektocht

De zoektocht naar het realiseren van zo’n pad was begonnen. Buurt- en opbouwwerker Lot Zinsmeijer bracht De Vries in contact met Waterschap Drents Overijsselse Delta. Dat begint dit jaar met het versterken van de dijk langs het Zwarte Water. Het projectplan van De Vries sluit daar mooi op aan. Zo kreeg het poëziepad vorm.

Oproep

De werkgroep ‘Poëziepad Holtenbroek’ valt sinds een jaar onder de vleugels van Stichting Wijkplatform Holtenbroek. Toen trad De Vries als secretaris toe tot het vierkoppig bestuur.
“Het projectplan dat de werkgroep heeft geschreven, is een levend document”, benadrukt De Vries. “Nieuwe ideeën zijn altijd welkom en ik wil hierbij dan ook een oproep doen aan mensen om mee te doen. Heb je affiniteit met taal én met onze dijk meld je dan aan.” Ook mensen uit Stadshagen en verenigingen die gebruik maken van de dijk kunnen aansluiten.
Naast het creatieve aspect heeft De Vries nog een andere wens: “Het zou mooi zijn niet alleen onze dijk te versterken, maar ook de band tussen de wijkbewoners onderling en hun relatie tot de dijk.” De gedichten mogen in elke taal worden geschreven. “We wonen in een multiculturele wijk”, zegt De Vries, die naast secretaris van de stichting ook docent Nederlands is.

Workshop

Om mensen te activeren met taal en poëzie bezig te zijn gaan, zijn al verschillende stappen gezet. “We hebben een workshop ‘Koelkastpoëzie’ gegeven afgelopen september tijdens de Burendag en binnenkort beginnen leerlingen van voortgezet onderwijs Mens& met een poëzieproject”, weet de initiatiefneemster.

Nieuwjaarswens

Vorig jaar werd een aantal borden op en rondom de dijk geplaatst met gedichten van schrijvers uit Holtenbroek. Diezelfde schrijvers hebben samen een gedicht gemaakt die als nieuwjaarswens is gepresenteerd aan de wijkbewoners. En er liggen meer plannen. Denk bijvoorbeeld aan een gedicht op de trap die in de dijk geplaatst wordt, in de buurt van de glijbaan die er komt of op het asfalt waarop voorbijgangers rijden. Het is een groeiproject dat alle kanten op kan bewegen.

Geïnteresseerden kunnen voor meer informatie mailen naar:
poeziepadholtenbroek@gmail.com.

Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 9 uur geleden
Wethouder Rots en gedeputeerde Dadema (l) nemen de fietsstraat in gebruik.
Fietsstraat Wijhe-Zwolle officieel geopend, maar zorgen over fietsveiligheid blijven Algemeen 9 uur geleden
Afbeelding
GMZ wil elk jaar bevrijdingsconcert brengen op de dag van de Zwolse bevrijding Algemeen 10 uur geleden