Afbeelding
Foto: Erik-Jan Berends

Marouscha van der Wal regelt en verstuurt zesduizend persoonlijke kerstkaarten

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Erik-Jan Berends)

ZWOLLE – “Al jaren loop ik met het idee wat te doen voor menen die het pittiger hebben. Tegen de feestdagen word ik daar iedere keer extra aan herinnerd”, vertelt Marouscha van der Wal. Dit jaar voegde ze de daad bij het woord en ontvangen bijna zesduizend Zwollenaren een persoonlijke kerstkaart.

De motivatie om nu écht door te pakken, kwam bij haar tijdens een bezoek aan de kerstmarkt in het Duitse Münster, zo’n drie weken geleden. “Ik zag er een zwerver en dat greep me zo aan dat ik heb staan te huilen. Op dat moment bedacht ik me weer: als ik met een kaartje wat kan bijdragen is dat voor mij een kleine moeite en voor anderen een groot gebaar.” Ook persoonlijke omstandigheden liggen ten grondslag aan het initiatief van Marouscha. “Op mijn vijftiende en zestiende zat ik in een internaat. In die periode was ik ook met Kerst alleen. Dat maakt me niet meer verdrietig, maar ik heb het nu goed en wil daarom graag wat voor iemand anders doen.”

Haar initiatief is niet nieuw, realiseert ze zich. Wat haar wel stoort, is dat de huidige acties vooral zijn gericht op ouderen en bewoners van verzorgingshuizen. “Ik wil een veel bredere groep bereiken, dus bijvoorbeeld ook dagbestedingen voor ouderen, bezoekers van voedselbanken, bewoners van de Herberg, het Leger des Heils, The Gift City, patiënten en zorghelden van ziekenhuis Isala en de hulpdiensten als politie en brandweer. Alleen de politie reageerde niet zo enthousiast en zei dat de kaarten zo de kliko in gingen. Desondanks gaan we er toch dertig brengen. Maar we gaan ook langs horecaondernemers; die voelen zich in deze periode waarschijnlijk ook alleen.”

Om slagkracht te krijgen, betrok Marouscha haar vriend Jesse Dekkers bij het project. Hij is samen met compagnon Suzanne Lambers eigenaar van het studentenbedrijf Social Youth. Gezamenlijk kregen ze de steun van veel sponsoren, waaronder een achttal bedrijven. Suzanne: “Mensen kunnen in ieder geval nog tot vrijdag een bijdrage leveren. We hebben inmiddels meer dan tweeduizend euro. De helft van het geld gaat op aan kaarten, de rest gaan we doneren aan de stichting Eén tegen eenzaamheid. Afhankelijk van wat er binnenkomt, gaan we ook een tweede doel steunen.”

Het drietal haalde de gelden binnen via social media en het eigen netwerk. Jesse: “Met ons bedrijf hebben we snel een groot netwerk opgebouwd. We hebben bewust niet gekozen voor crowdfunding, omdat we daarbij een deel van de inkomsten moeten afstaan.” Hoe ze te werk zijn gegaan? “Gewoon bellen”, antwoordt Marouscha lachend. “Ik heb zelfs mijn tandarts gebeld en een donatie gekregen. De instanties die we van kaarten voorzien, vragen meteen wat het hen kost. Als we zeggen ‘niets’ zijn ze verrast omdat ze nooit worden benaderd voor dit soort acties.”

De initiatiefneemster vindt het belangrijk dat de kaartjes met de hand worden geschreven. “Ook daarvoor hebben we heel veel hulp gehad. Moeders, middelbare scholieren en vrienden hebben meegewerkt. Vorige week hebben we met een aantal mensen in café het Vliegende Paard gezeten. Sommigen kwamen ook speciaal even voor een uurtje langs. Zelf schrijven we ook: een lekker pizza en een glas wijn en we zijn weer duizend kaarten verder.”

Op elke kaart staat een tekst die is toegespitst op de mensen waar die naartoe gaat. Jesse heeft de kaarten ontworpen, de eigen ‘postzegel’ en het Zwolle-stempel. De teksten zijn gezamenlijk bedacht. “We vinden het heel belangrijk dat het geen standaard, maar een persoonlijk kaartje is”, benadrukt Marouscha nog maar weer eens. “Als je mensen die het wat moeilijker hebben fijne feestdagen wenst, kan dat voelen als een steek onder water. Vandaar onze persoonlijke spreuken.”

De initiatiefnemers hebben de kaarten ‘gezellig ingepakt’ en dinsdag bezorgd. Ze hebben daarvan beelden gemaakt die op de sociale media van Social Youth worden geplaatst.