Afbeelding
Foto: Eigen foto

Joanna Spijker knipt gratis kinderen die een haarbehandeling niet kunnen betalen

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Erik-Jan Berends) ZWOLLE - Joanna Spijker is al kapster sinds 1998 en heeft haar eigen salon in de Zalnéflat aan het Weteringpark. Onlangs heeft ze het idee opgevat om kinderen die een bezoek aan de kapper niet kunnen betalen, gratis te knippen. “Het is lastig om ze te bereiken”, merkt ze.

“Pas heb ik een vrouw met twee kinderen op bezoek gehad. Ze moesten met slechts 50 euro per week rondkomen. Ik heb de kinderen geknipt en ze hebben snoep en knuffels gekregen. Als je het geluk in hun ogen ziet, breekt je hart”, is haar ervaring. Schaamte weerhoudt veel mensen er volgens Spijker van om contact op te nemen. Zelf doet ze er alles aan om deze doelgroep te bereiken. “Ik ben van oorsprong Pools en probeer uit te zoeken hoe het hier in Nederland werkt. Ik heb de gemeente gebeld en die verwijst mij simpelweg naar de Voedselbank. Ik vraag verder aan klanten of ze mensen kennen en ik ben in contact gekomen met Karin Terhorst. Zij is ervaringsdeskundige armoede in Zwolle. Zij heeft mijn idee doorgegeven aan ZwolleDoet!, de Weeggeefwinkel, Weggeefkastjes, Dubbelgoed, de Stadsdialoog, de Minimaatjes en Armoedevrij Zwolle. Via Joop van Ommen ben ik in contact gekomen met Voedselbank. Karin bezig met de organisatie van een soort beurs in mei, waar ik me ook kan presenteren. Volgens haar zitten in Zwolle zo’n drieduizend gezinnen in de problemen, maar daarvan komen er maar zo’n driehonderd bij de Voedselbank. De schaamte blokkeert deze mensen vaak.”

‘Ondervraagd’

Spijker zegt te begrijpen wat de armoede voor de mensen betekent. “Ik ben zelf ook in moeilijke tijden bij mijn opa en oma opgegroeid. Ik wil graag iets voor arme mensen doen. Geld heb ik niet, maar knippen kan ik wel voor ze doen. Mijn bedoeling is om in de oneven maanden kinderen te knippen op de dagen wanneer mijn stagiaires aanwezig zijn. Gelukkig ben ik in goede gezondheid. Voor de stagiaires is het ook prettig extra klanten te helpen en ervaring op te doen.” Naast de schaamte denkt ze dat het risico dat ze worden ‘ondervraagd’ de mensen ook tegenhoudt naar de kapper te gaan. “Dat zullen we hier heus niet doen.”

Helpen

Mensen die in aanmerking willen komen voor een gratis haarbehandeling voor hun kinderen, kunnen contact opnemen met Karin ter Horst of de diverse organisaties, genoemd in dit artikel. Spijker: “Ik hoop dat ook grote kapsalons met stagiaires een voorbeeld nemen aan mijn initiatief. Wellicht kunnen ze ook helpen. Dat is toch niet zo moeilijk?”

De salon van Joanna is gevestigd aan het Weteringpark 7. Zie ook
www.joannahairstyling.nl.

Afbeelding
Dijkexpeditie onthult toekomstplannen voor bescherming van de IJsseldijk Algemeen 1 dec., 16:28
Afbeelding
Hogeschool Windesheim viert 1-jarig bestaan ChatGPT met lancering Community of Practice voor generative AI en Windesheim.AI app Algemeen 1 dec., 15:44
Afbeelding
Advents-Kerst concert door CRK Voices Nieuws Ingezonden 1 dec., 13:43