Afbeelding
Foto: Eigen foto

Zwolse zorgorganisaties gaan aan de slag met cliëntgegevens

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Zes Zwolse zorgorganisaties (Buurtzorg, Icare, IJsselheem, Isala, PGVZ en Zonnehuisgroep IJssel-Vecht) gaan aan de slag met de elektronische (eOverdracht) uitwisseling en toegankelijkheid van cliëntgegevens. Daarvoor hebben de organisaties subsidie ontvangen. 

“Er zijn veel voordelen, voor cliënt én zorgverleners”, stellen ze in een gezamenlijk persbericht. “U kent het misschien wel als u met verschillende zorgverleners te maken hebt: u moet uw verhaal opnieuw vertellen, u vraagt de huisarts om gegevens door te sturen naar een specialist, of u wilt zelf gegevens inzien, maar moet die eerst bij een zorgverlener opvragen.”

eOverdracht

eOverdracht is een elektronische manier om gegevens op een uniforme wijze (gestructureerd) te registreren en over te dragen tussen zorgverleners. “eOverdracht maakt de zorg veiliger, want er is minder ruimte voor verschillende interpretaties van zorgverleners”, verwachten de zorgorganisaties. “Zorgverleners kunnen beter samenwerken en mensen hoeven hun verhaal niet steeds opnieuw te vertellen. Zo blijft er meer tijd over voor de cliënt en is er continuïteit in de zorgverlening.” Met de subsidie hebben de organisaties tot en met 31 december 2022 de tijd om eOverdracht volgens de Nederlandse standaard te realiseren.

Ontsluiten

De subsidie komt van de regeling InZicht uit het Versnellingsprogramma Informatie-uitwisseling Patiënt en Professional (VIPP). Al voor de zomer hadden Buurtzorg, Icare, IJsselheem, Isala, PGVZ en Zonnehuisgroep IJssel-Vecht subsidie aangevraagd voor de InZicht ‘modules’ PGO en eOverdracht. Daarnaast gaan Icare, IJsselheem, PGVZ en Zonnehuisgroep IJssel-Vecht aan de slag met het ontsluiten van cliëntgegevens naar Persoonlijke Gezondheidsomgevingen (PGO’s). 

Regie

De zorgorganisaties: “De ontsluiting naar PGO’s vindt plaats volgens de regels uit het MedMij afsprakenstelsel, zodat gegevens op een betrouwbare en veilige manier worden in het PGO terechtkomen. Buurtzorg deed dit al in de Achterhoek; Isala en de huisartsen in de regio werken ook al aan de ontsluiting van gegevens naar PGO’s van burgers. In een PGO kan iemand zijn gegevens van alle zorgverleners verzamelen. Zo’n PGO kan bijvoorbeeld een app of website zijn. Zo hebben inwoners van de regio Zwolle straks regie over eigen medische gegevens: zij kunnen die altijd raadplegen en beheren. Over hoe dat precies werkt, krijgen cliënten van de vier organisaties dit jaar meer informatie.”

Samenwerken 

De zes organisaties maken deel uit van het Informatieberaad Zorg Groot-Zwolle (IBGZ), een samenwerkingsverband van elf VVT-organisaties, Isala, openbare apothekers, huisartsen en revalidatiecentrum Vogellanden. 

Afbeelding
Regien Courtz neemt afscheid als raadslid en geeft het stokje door aan Jos Lippmann Algemeen 4 uur geleden
Afbeelding
Afscheid met een 'gouden randje' van een trouwe klant bij Autobedrijf Bert Wieten Partnerbijdrages 5 uur geleden
Afbeelding
Waterleiding springt in Celestraat; wateroverlast in verschillende straten in Assendorp 112 15 uur geleden

Abonneer gratis

op de digitale krant en ontvang
deze wekelijk in je mailbox.