De Schuttevaerders.
De Schuttevaerders. Eigen foto

Schuttevaerders brengen debuutalbum ‘Morgen Is Het Weer Goed’ uit

· leestijd 2 minuten Algemeen

ZWOLLE - Het eerste album van Zwolse popformatie de Schuttevaerders ‘Morgen Is Het Weer Goed’ is sinds vrijdag overal te beluisteren. Het album, dat dertien  nummers telt, komt zo’n tweeënhalf jaar na debuut EP ‘De Goede Wanorde’. “Een emotionele rollercoaster, vol plezier, ellende én hoop.”

Toen de coronapandemie roet in het eten van geplande optredens gooide, besloten de Schuttevaerders zich volledig te storten op het maken van een eerste échte plaat. 

“Onze EP was best compact, echt een pakketje met een duidelijke stijl”, zegt zanger Killian van Schaik (26). “Voor het album besloten we niet over samenhang na te denken, maar zonder concessies alles te maken wat in ons opkwam. Ieder genre en elk concept kreeg een kans.” 

Mede-zanger Wesley van der Bol (30): “Deze vrijheid heeft geresulteerd in een heel divers album, dat op een gekke manier toch als een legpuzzel in elkaar valt.” Samen met producer Olaf Groffen (20) en gitarist Douwe Bruinsma (23)  maakten ze het album ‘Morgen Is Het Weer Goed’.

Twijfel en hoop

“Dit album gaat over onzekerheid, stress en onrust, maar voelt in de kern toch hoopvol. Dat is denk ik de kracht van onze muziek”, zegt Killian. Wesley vult aan: “Het gaat juist niet over wereldproblemen, maar de herkenbare obstakels die iedereen in zijn of haar dagelijks leven tegenkomt. We merken dat onze muziek eigenlijk voor elke generatie wel wat te bieden heeft. De muziek lost de problemen niet op, maar omarmt ze met hoop.”

Het beste voorbeeld hiervan is misschien wel de afsluiter van het album, ’Morgen Is Het Weer Goed’. Hierin vertellen de jongens eerlijk over de strubbelingen van het bestaan als maker. 

“We hebben allebei een enorme innerlijke drang om te creëren. Hier genieten we volop van en het brengt ons op de meest bizarre plekken, maar het brengt ook een hoop onrust en onzekerheid met zich mee. Dit lied hebben we geschreven als een soort geruststelling voor onszelf en alle andere mensen die zichzelf wel eens tegenkomen”, legt Killian uit. “Uiteindelijk doen we allemaal maar wat”, grapt Wesley.

Waar én wie is Henry?

De Schuttevaerders begonnen vier jaar geleden als studentengrap, maar zijn uitgegroeid tot een serieuze popformatie. Het avontuur begon in 2018 met het nummer Mandarijn. “Mensen willen graag op het verkeerde been gezet worden. Dat maakt muziek spannend. Onze muziek is wat volwassener geworden, maar we zoeken die ongrijpbaarheid nog graag op”, vertelt Killian.

Een voorbeeld van zo’n ongrijpbaar nummer op het nieuwe album is ‘Henry Bellen’. Een kort, maar bombastisch nummer waarin de jongens proberen te bellen met Henry. Terwijl de spanning stijgt in het als filmmuziek klinkende nummer, blijft de telefoon maar overgaan. Zal Henry opnemen?

Henry is geen onbekend personage in de liedjes van de Schuttevaerders. Op debuut-EP ‘De Goede Wanorde’ is ook al een Henry avontuur te horen. In ‘Ik Dacht Dat Ik Henry Zag Dus Ik Zwaaide’ denken de jongens Henry te zien, maar is het ook echt Henry? Ook na het luisteren van deze plaat, blijven er twee prangende vragen achter in het hoofd van de luisteraar: Waar is Henry én wie is Henry?

Bijzondere samenwerkingen

Het album bevat een aantal bijzondere samenwerkingen. Zo eindigt plaatopener Vluchten met een dansbare blazerspartij ingespeeld door Jan Wessels en de bevriende Zwolse formatie Collected Horns.

Voor de albumcover en het omslagwerk van de reeds verschenen singles hebben de Schuttevaerders de handen ineengeslagen met creatieve dagbesteding Leonardo Da Vinci in Ermelo. “Telkens wanneer we een nieuwe demo af hadden, lieten we het horen aan de kunstenaars. Dit resulteerde in tientallen werken in totaal verschillende stijlen. Puur, prachtig en inspirerend”, vertelt Wesley trots.

Een mooie zomer tegemoet

Er valt genoeg te kiezen voor wie het nieuwe werk van de Schuttevaerders live wil zien. Zaterdag stonden zij al op het showcasefestival Booster in Enschede en op vrijdag 22 april staat de band voor de tweede keer in hun bestaan in Poppodium Hedon in Zwolle. Killian lacht: “We gaan letterlijk en figuurlijk een mooie zomer tegemoet.”

‘Morgen Is Het Weer Goed’ is op alle streamingsdiensten te beluisteren. Het album is in eigen beheer uitgebracht via het label ‘De Goede Wanorde’.