Henk Jan ter Horst en Carlo Duinkerken met burgemeester Peter Snijders.
Henk Jan ter Horst en Carlo Duinkerken met burgemeester Peter Snijders. Foto: Frans Paalman

Pioniers COC Zwolle koninklijk onderscheiden

Algemeen

ZWOLLE - Zwollenaren Henk Jan ter Horst en Carlo Duinkerken zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Dat gebeurde tijdens het 45-jarig bestaan van COC Zwolle dat werd gevierd in Wijkcentrum De Enk aan het Assendorperplein.

In 1976 stonden Henk Jan ter Horst en Carlo Duinkerken aan de wieg van het COC Zwolle. Als pioniers hebben zij in diverse functies bijgedragen aan de zichtbaarheid en acceptatie van de LHBTI+ gemeenschap in Zwolle. Ondanks alle weerstand wisten beide mannen steeds weer te blijven strijden voor gelijke rechten en een verdraagzame samenleving waarin iedereen zich veilig kan voelen. Dankzij hun jarenlange inzet vormt het COC Zwolle vandaag de dag een belangrijke schakel tussen de LHBTIQ+ gemeenschap en maatschappelijk betrokken organisaties en de gemeente Zwolle. 

Eind jaren 70 startten Ter Horst en Duinkerken praatgroepen voor jongens en mannen. In de rol van gespreksleiders boden ze de deelnemers een luisterend oor en gaven ze adviezen. Uit dit alles vloeide een ander belangrijk initiatief voort: het opzetten van de hulptelefoon van het COC. Daarnaast waren ze betrokken bij het COC Zwolle magazine en het opzetten van buddytrajecten tijdens de aids-uitbraak. Ook hadden zij een prominente rol bij de start van Roze Zaterdag in Zwolle in 1990.
Recent werkten zij mee aan de samenstelling van de fototentoonstelling ‘Nooit meer uitgesloten’ met gelijknamig tijdschrift. Met tien portretten en verhalen van LHBTIQ+ personen uit Zwolle en omgeving wordt aandacht gevraagd voor de oudere leden van de gemeenschap. Andere organisaties waaronder de Zonnebloem, het Academiehuis en Samenloop voor Hoop kunnen ook rekenen op de vrijwillige inzet van Ter Horst en Duinkerken.

.