Storyteller Evi Rosiers treedt op voor kinderen en met volwassenen.
Storyteller Evi Rosiers treedt op voor kinderen en met volwassenen. Foto: Christine Smeets

Festival Het Tussenland in Ter Pelkwijkpark

· leestijd 3 minuten Algemeen

ZWOLLE – Meer dwaasheid, vriendschap en muziek, je roots, lachen en spelen. Dat hebben we nodig in deze tijd, vindt de organisatie van Festival Het Tussenland. Het festival aan het Ter Pelkwijkpark in Zwolle wordt vrijdag 3 juni om 18.30 uur groots geopend met storytelling, muziek en circustheater. Eindelijk kunnen we weer samen genieten van kunst en cultuur. Iedereen kan de openingsceremonie bij te wonen.

Festival Het Tussenland is de nieuwe naam van Zwolle Unlimited. In het pinksterweekeinde, van vrijdag 3 juni tot en met zondag 5 juni, zijn er honderden voorstellingen en concerten te bezoeken op het Ter Pelkwijkpark in Zwolle. Ook veroveren opvallende internationale circusacts de Zwolse binnenstad. 

Tussenland werkt nauw samen met horeca, winkeliers, onderwijs en andere evenementenorganisatoren in de stad om echt de hele binnenstad te laten bruisen. Er zijn diverse partner evenementen in hetzelfde weekeinde, zoals het Zwolle Design Festival, Draadloos Straatmuzikantenconcours, Van Riek tot Vork, Zwolse Boekenmarkt, Pidgin Zwolle en Deltion Afstudeervoorstellingen. 

Het hele programma van Tussenland is te vinden op www.festivaltussenland.nl. Na de openingsceremonie kun je op eigen gelegenheid het hele festival bezoeken. De toegang is gratis.

De openingsceremonie begint om 18.00 uur. Bezoekers kunnen al vanaf 17.00 uur op het festivalterrein terecht voor eten en drinken.

Ceilidh/open mic

Voor volwassenen is er elke avond rond half tien een Ceilidh (spreek uit: Keejlieh). Dit is een open mic naar Schots gebruik, waar ieder die dat wil, mag vertellen, zingen of voordragen. Onder de vaardige, humoristische en soms een beetje strenge leiding van de Vlaamse MC en storyteller Evi Rosiers wordt het publiek uitgenodigd en gestimuleerd, zelf verhalen, gedichten of spoken words voor te dragen of een lied mee te brengen. Vrijdag-, zaterdag- en zondagavond.

Fantaseerbeesten

Dit jaar is er voor het eerst ook een mogelijkheid voor kinderen om zelf te vertellen. Ook daarbij zet het festival Evi Rosiers in. “Elk kind is een creatief genie! In de warme handen van de Vlaamse verteller Evi Rosiers fantaseren en vertellen kinderen de sterren van de hemel”, zegt Kitty Peetoom. “Dus….is jouw hoofd soms een kookpot vol gekke ideeën? Reis je in je dromen graag naar magische, fabelachtige plekken? Kan jij in je fantasie vuur schieten met je vingers en ben je benieuwd waar strompidompitaart van gemaakt is? Dan ben je welkom in de wereld van Fantaseerbeesten en Verhalenpiraten! Je mag, maar hoeft niet, zelf verhalen mee te nemen. Ze stromen vanzelf je mond uit met Evi Rosiers erbij.” 

Verhalen van jouw stad

Festival Het Tussenland weeft in haar festivalprogramma een serie ‘Verhalen van jouw stad’. Vertellers Bernadet van der Veen, Toos Ligtenberg en Peter Vader verzamelden ze.

De Tonnemannen

De Tonnemannen speelt zich af in het Zwolle van 1949. Een onzeker jochie heeft er alles voor over om zijn moeder nog één keertje te zien. Daarvoor zal hij wel zijn eigen angsten moeten overwinnen. Ook die voor de Tonnemannen, de ophalers van de tonnetjes met menselijke uitwerpselen.... Een op waarheden en historische feiten gebaseerd verhaal, verteld door Bernadet van der Veen, over hoop, doorzettingsvermogen en onvoorwaardelijke liefde. Voor volwassenen en 7+. Zaterdag 4 en zondag 5 juni.

Vertelster Bernadet van der Veen specialiseert zich in verhalen van haar stad en verbindt die verhalen met personages die echt hebben geleefd. Ze verbindt historie niet alleen met oud-inwoners van de stad, maar ook met de natuur in het stedelijke gebied, wat leidt tot boeiende natuurhistorische vertelwandelingen. 

De nacht van de 13e  

In geven vertellers Toos Ligtenberg en Peter Vader het publiek een kijkje in de harten en hoofden van de verzetsmensen, de militairen, de gewone burgers én de bezetter ten tijde van de bevrijding van Zwolle. Échte mensen; mensen die risico’s hebben gelopen, doorzetten, die verliezen moesten dragen. Wie zijn die mensen die vechten voor de vrijheid van een land, een stad? Wie vochten er voor de vrijheid in Zwolle ten tijde van de Tweede Wereldoorlog? Wat bewoog hen?  Luister naar de verhalen van jouw stad en koester de verworvenheden. 

Toos en Peter zijn initiatiefnemers van het project De Rambo van Quebec; een fiets- en wandelroute voor groepen 7 en 8 van de basisschool, waarbij zij verhalen vertellen over de bevrijding van Zwolle. De Nacht van de 13e is een bewerking voor volwassenen en 14+. Voor volwassenen en 14+. Zondag 5 juni.

Onverwachte ontmoetingen

Van armenhuis tot gouverneurswoning, van klein leed tot copieuze banketten. Een deel van het festivalterrein bevindt zich op het voormalige bastion van Zwolle. Het gebouw De Genverberg dat er nu staat, heeft er niet altijd gestaan. In de zeventiende eeuw hield op deze plek de zogeheten Pluimgraaf de stadszwanen in de gaten. Twee eeuwen later droomde het arme meisje Berendina Stoel hier over een carrière in de politiek. Luister naar de verhalen op de plek waar ze gebeurden! Verteld door Bernadet van der Veen.

Ongeschreven waarheden

“Elk verhaal dat we op het nieuws of in andere media lezen of zien, is gekozen. Door iemand. Wat zien we; maar wat gebeurt er nu echt?” Spoken word artiest Zeinab El Bouni cureerde in opdracht van Festival Het Tussenland het spoken word programma Ongeschreven waarheden, zondag 5 juni in Zwolle. 


Meer informatie en tijden op: www.festivaltussenland.nl